Emeviler, İslam tarihinde Dört Halife Dönemi’nden sonra kurulan ilk Arap İslam devletidir.
Emevî Devletinin bazı özellikleri şunlardır:
-
Emevi Devleti, Muaviye tarafından 661 yılında Şam’da kurulmuştur. Muaviye, halifeliği saltanat hâline getirerek oğlu Yezid’i veliaht olarak tayin etmiştir.
-
Emeviler, fetih politikası gütmüş ve İslam coğrafyasını genişletmiştir. Doğuda Maveraünnehir, Türkistan ve Hindistan; batıda Kuzey Afrika, İspanya ve Fransa; kuzeyde Kafkasya ve Anadolu’ya kadar olan yerleri fethetmişlerdir.
-
Emeviler, Bizans İmparatorluğu ile savaşmış ve iki kez İstanbul’u kuşatmıştır. Ancak İstanbul’u alamamışlardır. Bu kuşatmalarda Eyüp El Ensari şehit olmuştur.
-
Emeviler, Kerbela Olayı ile İslam dünyasında kesin ayrılıklara sebep olmuşlardır. Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin ve yanındakiler, Yezid’in ordusu tarafından şehit edilmiştir.
-
Emeviler, kendi soylarına fazla önem verip ırkçı bir politika sürdürmüşlerdir. Arap-Emevi olmayanları ikinci sınıf vatandaş (Mevali) olarak görmüşlerdir. Bu durum, Abbasilerin başlattığı isyan hareketine zemin hazırlamıştır.
-
Emeviler, kültür ve sanata önem vermişlerdir. Şiir, edebiyat, tarih, coğrafya, fıkıh, kelam gibi alanlarda eserler verilmiştir. Cami, saray, köprü gibi mimari yapılar inşa edilmiştir.