onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
95 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Tasavvuf, İslam’ın manevi ve ruhani boyutunu temsil eder ve tarihsel ve bölgesel şartlarla yakından ilişkilidir.

Tasavvufun Doğuşu ve Gelişimi: Tasavvuf, İslam’ın zahir ve batın hükümleri çerçevesinde yaşanan manevi ve deruni bir hayat tarzıdır. Tasavvuf ilmi, fıkıh ve kelam ilminden sonra ortaya çıkmıştır. İlk tasavvuf eserlerinde, tasavvufun nasıl ortaya çıktığı ve geliştiği üzerinde durulmuştur. Tasavvufun temel iki kaynağı Kur’an ve Sünnet’tir. İslam dininin manevi ve ruhani boyutunun tabii bir tezahürü olarak ortaya çıkmış olan tasavvufun merkezi ıstılah ve adabı bu iki kaynağa dayanır.

Tarihsel ve Bölgesel Şartlar: Tasavvufun doğuşu ve gelişiminde tarihsel ve bölgesel şartlar etkili olmuştur. Bu şartlar arasında Orta Asya’dan Anadolu’ya göç, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması, Moğolların saldırıları, yaşanan göçler ve ekonomik sıkıntılar, Selçuklu Devleti’nin yıkılışı, Rumeli ve Balkan Seferleri, Gaza ve cihat ruhu, ve kurulan Ahilik teşkilatı sayılabilir.

Bu bilgiler ışığında, tasavvufun doğuşu ve gelişimi ile tarihsel ve bölgesel şartlar arasında önemli bir bağlantı olduğunu söyleyebiliriz. Tasavvuf, İslam’ın manevi ve ruhani boyutunu temsil ederken, aynı zamanda tarihsel ve bölgesel şartların bir ürünüdür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...