30 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde  

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
 
tarafından düzenlendi

Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 46

Bir çakıl taşı var çantamda,
Bir düğme bir de kozalak,
Anmak için geçen yazı.
Çakıl beyaz, kozalak kırık, düğme parlak.

Denizi duyuyorum bakınca çakıl taşına,
Koklayınca kozalağı ormandayım.
Düğmeyi nerde buldum bilmiyorum,
Ama seyretmeyi seviyorum.
(…)

Sennur SEZER
(Kısaltılmıştır.)

Şiiri okuyunuz. İlk beş soruyu şiire göre yanıtlayınız.

1. Şairin çantasında neler varmış?

Cevap: Bir çakıl taşı, bir düğme ve bir kozalak varmış.

2. Şairin çantasındaki nesnelerin özellikleri nelermiş?

Cevap: Çakıl taşı beyaz, kozalak kırık, düğme parlakmış.

3. Çakıl taşı ve kozalak, şaire neleri hatırlatıyormuş?

Cevap: Çakıl taşına bakınca denizi duyuyor, kozalağı koklayınca ormanda olduğu hissediyormuş.

Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 47

4. Şiire bir başlık vermeniz istense bu ne olurdu?

Cevap: ÇAKIL TAŞI, DÜĞME, KOZALAK

5. Şiirin birinci dörtlüğünün dördüncü dizesini aşağıya yazınız. Kaç sözcük ve kaç heceden oluştuğunu bulup cümleyi tamamlayınız.

Cevap: Çakıl beyaz, kozalak kırık, düğme parlak.

Dize, 6 sözcük ve 13 heceden oluşmuştur

6. Aşağıdaki kutucukların içinde karışık olarak heceler verilmiştir. Bunları anlamlı sözcükler olacak şekilde sıralayınız ve altlarına yazınız.

Cevap:

kal_ta_por luk_mur_yağ li_na_ba lü_ku_be
portakal yağmurluk balina kulübe

7. Aşağıda, satır sonuna sığmayan bazı sözcükler, hecelerine kısa çizgiyle ayrılmıştır. Bunlardan hecelerine yanlış ayrılanları belirleyip doğru ayrılmış iki hâllerini altlarına yazınız.

Cevap:

Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 48

8. Aşağıdaki paragrafta yazım yanlışları ve noktalama eksiklikleri vardır. Bunları bulup düzelterek paragrafı tekrar yazınız.

Siz hiç gece bekçilerinin satlerini gördünüz mü( ) görmediyseniz mutlaka görün( ) Hatta açma olanağınız varsa açın( ) içine
bakın( ) babam bir lisede gece bekçiliğine başlayıncaya kadar
bende öyle bir saat görmemiştim( )

Miyase SERTBARUT
(Kısaltılmıştır.)

Cevap:

Siz hiç gece bekçilerinin saatlerini gördünüz mü(?Görmediyseniz mutlaka görün(.) Hatta açma olanağınız varsa açın(.İçine
bakın(.Babam bir lisede gece bekçiliğine başlayıncaya kadar
ben de öyle bir saat görmemiştim(.turkceodevim.com

9. Aşağıdaki sözcükleri, sözlükteki sıralanışlarına uygun olarak numaralandırınız.

Cevap:

biz aile Türkçe değerler
2 1 4 3

Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 49

10. Aşağıdaki kutulara, istenen sayıda heceye sahip sözcükler yazınız. Harfleri uygun şekilde yazmaya özen gösteriniz.

Cevap:


12. Aşağıdaki kelimeleri inceleyiniz. İlk hecelerini kullanarak örnekteki gibi anlamlı üç yeni sözcük oluşturunuz. ,

Cevap:

hala sıra akraba tatil
halı sıcak akbaba takip
hayat sırık aksaray tamir
hava sıkıntı akvaryum taşıt
Hoş geldiniz, onlineodev.com sizlere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.

14.0k soru

14.3k cevap

66 yorum

684 kullanıcı

...