onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
188 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 151 Cevabı

Kıtaların ve okyanusların konumsal öneminin belirlenmesinde ekonomik faaliyetlerin etkileri nelerdir?

Cevap:

Kıtaların ve okyanusların konumsal önemi, tarih boyunca coğrafi gelişmelere bağlı olarak değişmiştir. Devamı

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı

• 1840’ta keşfedilen Antarktika Kıtası üzerinde 1900’lü yıllarda pek çok ülke söz sahibi olmak istemiştir.
• Buzullarla kaplı, yaşam şartları elverişsiz olan kıtanın önemi her geçen gün artmaktadır. Antarktika; tatlı su potansiyeli (Dünyadaki tatlı suyun %70’i Antarktika’dadır.), mineral ve enerji kaynakları, balıkçılık ve turizm gibi ekonomik olanaklarının yanında bilimsel araştırmalar açısından da değer taşır.
• 1959 yılında imzalanan “Antarktika Antlaşması” ile kıtanın barış amaçlı bilimsel araştırmalar için kullanılması ve doğal hayatın korunması yönünde kararlar alınmıştır. Önce 12 ülke tarafından imzalanan anlaşmaya günümüzde 52 ülke taraftır. 1960’lı yıllardan sonra bilimsel araştırmalar hız kazanmış ve Antarktika’da çok sayıda araştırma istasyonu kurulmuştur.
• 1991’de hazırlanan ve 1998’de çıkarılan “Çevre Koruma Protokolü” ile maden ve enerji kaynaklarının işletilmesi 50 yıl boyunca yasaklanmıştır.
Yukarıda Antarktika Kıtası ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Aşağıdaki soruları verilen metinden ve ön bilgilerinizden yararlanarak cevaplayınız.

1. Doğal ve ekonomik anlamda birçok zenginliği barındıran Antarktika’nın ülkeler tarafından kullanılmak istenmesinin siyasi ve ekonomik sonuçları neler olabilir?

Cevap:
Antarktika’nın doğal ve ekonomik anlamda birçok zenginliği barındıran bir kıta olduğu doğrudur. Antarktika’da demir, krom, altın, bakır, nikel, platin gibi mineral yatakları, balık, balina, fok gibi deniz canlıları ve kömür, petrol, doğalgaz gibi hidrokarbon kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklar, Antarktika’nın ekonomik potansiyelini artırmakta ve ülkeler tarafından kullanılmak istenmektedir. Devamı

2. Antarktika’da 2048 yılından sonra maden işletme yasağının bitmesiyle madencilik faaliyetlerinin başlayacağı düşünüldüğünde ortaya çıkabilecek çevre sorunları neler olabilir?

Cevap:
Antarktika’da madencilik faaliyetlerinin çevre sorunları şunlar olabilir: Devamı

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı

Osmanlı Devleti’nin II. Selim Dönemi’nde DonVolga Kanal Projesi ile Don ve Volga nehirlerinin birleştirilmesiyle Karadeniz ile Hazar Denizi arasında bir su yolu bağlantısı kurulması hedeflenmiş ancak proje çeşitli nedenlerden dolayı sonuçlandırılamamıştır.

O dönemde Hazar Denizi’nin kuzeyinde mücadele içinde olunan Ruslar, güneyinde ise İranlıların hâkimiyeti söz konusuydu. Bu proje gerçekleşseydi Osmanlı Devleti ile Orta Asya ve Kafkasya’da din, dil ve kültür birliğinin bulunduğu topluluklar açısından ne gibi sonuçlar ortaya çıkardı?

Cevap:

Bu proje gerçekleşseydi Osmanlı Devleti ile Orta Asya ve Kafkasya’da din, dil ve kültür birliğinin bulunduğu topluluklar arasında şu sonuçlar ortaya çıkabilirdi:

  • Osmanlı Devleti, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında bir su yolu bağlantısı kurarak, bölgedeki ticaret ve ulaşım imkânlarını arttırabilirdi. Böylece hem ekonomik hem de siyasi açıdan güç kazanabilirdi. Ayrıca Türkistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi bölgelerdeki Müslüman ve Türk halklarıyla daha kolay iletişim kurabilirdi
  • Osmanlı Devleti, Rusya Çarlığı’nın Kafkasya ve Orta Asya’daki yayılmacı politikalarına karşı daha etkin bir şekilde mücadele edebilirdi. Rusların baskısı altındaki Türk ve Müslüman halklara destek verebilir, onları Osmanlı himayesine alabilirdi. Böylece Rusya’nın güneye doğru ilerlemesini engelleyebilir, bölgedeki Osmanlı nüfuzunu koruyabilirdi.
  • Osmanlı Devleti, İran’la olan rekabetini de avantaja çevirebilirdi. İran’ın doğusundaki Türkmenlerle ittifak kurarak, İran’ı doğudan kuşatabilir, Şii-Sünni çatışmasını lehine kullanabilirdi. Ayrıca İran’ın Hazar Denizi’ne olan erişimini de kısıtlayabilirdi. Böylece İran’ın bölgedeki etkisini azaltabilir, Osmanlı-İran sınırını daha güvenli hale getirebilirdi

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı

Günümüzde dünyada yaklaşık 750 milyon insan temiz içme suyuna ulaşamamaktadır. Kurum, son 15 yılda 1.200’den fazla su kuyusu açarak susuzluk çekilen coğrafyalarda insanların su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmuştur.
TİKA ayrıca kadınlar, engelliler, dar gelirliler başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri için sürdürülebilir ve çok yönlü bakış açısıyla meslek edindirme kursları düzenlemektedir.
TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sahra altı Afrika ülkelerinde sağlık projeleri kapsamında 300 binin üzerinde insana sağlık hizmeti verilmiştir.

TİKA, bilimsel ve kültürel yönden gelişime katkı sağlayacak projelere destek olmaktadır. Kültür havzamızı oluşturan Türkistan, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan sorunların çözümü için ne gibi projeler yapılıp aynı zamanda tarihî ve kültürel bağların geliştirilmesine katkıda bulunulabilir? Düşünceleriniz yazınız.

  • Cevap:  Bence bu bölgelerin en önemli iki sorunu ekonomi ve eğitimdir. TİKA eğitim kurumları açarak bu yöre insanının bölgedeki ham maddeleri işlemesini öğretmeli ardından eğitim kurumları aracılığı ile yöre halkı bilinçlendirilmelidir. Böylece kendi üretimlerini kendi kaynaklarıyla yapacak olan bu bölgeler hızla kalkınabilecekler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...