onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
112 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Nüfus artışı ekonomide pek çok soruna yol açabilir. Fazladan her bir kişi, fazladan su, yemek, barınak gibi temel ihtiyacı anlamına gelmektedir. Bu ihtiyaçlar var olan topraklar içinde karşılanamadığı durumlarda yeni toprak ihtiyacı doğar. Osmanlı Devletinde artan nüfusa rağmen fetihler durmuşa artan nüfusu var olan toprağa bağlar. Bir devletin ilk amacı kendi halkının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Dolayısıyla halkın topraktan elde edilen mallara giderek daha çok ihtiyacı olacağı için ihracat da git gide azalır. Bu topraklar halka yetmemeye başladığında da devlet dışarı bağımlı hale gelir. Ticaretteki bu yer değiştirme, enflasyon artışı ve akçenin değer kaybı gibi olumsuz durumlara sebebiyet verir.

Osmanlı Devletinin bu durumunun üzerine tımar sisteminin bozulması, çağın gerisinde kalınması, eğitim alanında bozulmalar meydana gelmesi, ticaret yollarının coğrafi keşifler sonucu değerlerini yitirmesi ve padişahın sık sık değişmesi gibi durumlar da eklenince Osmanlı ekonomisi oldukça yıpranmıştır ve devlet iyice çöküş dönemine girmiştir. Bu çöküş, ihtiyaçları yeteri kadar karşılanamayan halk tarafından da hoş karşılanmamış ve halk tarafından yapılan isyanlar başlamıştır. Halkın isteklerini yerine getirebilmek için Osmanlı Devleti vergileri düşürmek zorunda kalmıştır. Bu nedenden dolayı devletin geliri fazlasıyla azalmıştır. Bu süreç boyunca Avrupa’da hızla gelişmiştir. Avrupa’da ki nüfus artışı yeni yapılan keşifler sayesinde bir sorun haline gelmemiştir. Pek çok yeni kaynak ve maden bulunmuştur. Osmanlı Devleti hükümdarlığının sonuna yaklaştıkça Avrupa’nın gücü artmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...