onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
183 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kâtip Çelebi, yaşadığı dönemde en önemli üç alimden biri sayılmasının sebepleri şunlardır:

  • Tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya alanlarında önemli eserler vermiş, Osmanlı bilim ve kültür dünyasına katkıda bulunmuştur. Örneğin, Keşf ez-zunûn adlı eseriyle İslam dünyasının en değerli kitaplarını tanıtmış, Cihannüma adlı eseriyle Osmanlı coğrafyacılığında yeni bir çığır açmıştır.
  • İyi bir gözlemci, çağını anlamaya çalışan, realist görüşe sahip bir aydın ve fikir adamı olmuştur. Örneğin, Tuhfetü’l-Kibar fi Esfari’l-Bihar adlı eserinde Osmanlı denizciliğinin tarihini anlatırken, son zamanlarda denizlerde uğranılan başarısızlıkları giderme yolundaki öğütlerini de sıralamıştır.
  • İslam medeniyetinde ve Osmanlı İmparatorluğu’nda görülen ilmî ve fikrî durgunluğu uzun uzadıya tartışmış ve öz eleştirilerde bulunmuştur. Örneğin, Mizanü’l-Hak fi İhtiyari’l-Ehak adlı eserinde medrese öğreniminin eksikliklerini ve pozitif bilimlerin ihmal edilmesini eleştirmiş, ilim ve din arasındaki uyumu savunmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...