onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
370 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Fransızların Mısır’ı işgali karşısında Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’ni savunma amaçları şunlardır:

  • İngiltere: İngiltere, Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunan bir politika izlemesi Hindistan meselesi ile ilgilidir. İngiltere ancak kendi etkisi altındaki bir Osmanlı Devleti sayesinde, en önemli sömürgesi olan Hindistan’a uzanan yolları güven altında tutabilirdi. Fransa’nın 1798’de Mısır’a saldırması, Rusya’nın boğazlara hakim olma arzusu İngilizleri, Hindistan’a giden ve Osmanlı egemenliğinde olan yolları, bu güçlü devletlere kaptırmaktansa, kendisinin yardımıyla güçlenecek bir Osmanlı Devleti’nin bırakmaya zorlamıştır.
  • Rusya: Rusya, Osmanlı Devleti’ne isyan sırasında destek verdi. Ancak bu desteğin karşılığında Osmanlı Devleti ile Hünkar İskelesi Antlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşma ile Rusya, Osmanlı Devleti ve Boğazlar üzerinde avantaj elde etti. Rusya ayrıca Fransa’nın Mısır’da kuracağı bir nüfuz alanından endişe ediyordu. Çünkü Fransa’nın Mısır’da güçlenmesi, Rusya’nın Akdeniz’e açılma planlarını engelleyebilirdi.
  • Fransa: Fransa, Mısır’ı işgal etmekle hem Osmanlı Devleti’ni zayıflatmak hem de Akdeniz’de ve Afrika’da yeni sömürge alanları elde etmek istiyordu. Ancak diğer Avrupa devletlerinin tepkisi ve direnişi karşısında bu amacına ulaşamadı. Fransa, Mısır’ı işgal ettikten sonra Osmanlı Devleti ile El-Ariş Sözleşmesi’ni imzaladı. Bu sözleşme uyarınca Fransa kuvvetleri Mısır’dan çekilecekti. Ancak Osmanlı Devleti’nin müttefiki konumunda olan Britanya bu sözleşmeyi imzalamayı reddetti. Bu durumda Fransa, Mısır’dan çekilmek zorunda kaldı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...