onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
41 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
– Kapitalizmin Etkisi :

Avrupa uyguladığı kapitalist politikalar gereği; İran, Çin ve Osmanlı Devleti gibi ülkelerin madenlerini ve tarım alanlarını işletmiş ayrıca buralarda liman ve demiryolu inşa etme haklarını almıştır.
– Sanayi Devriminin Etkisi :

Sanayi Devrimi, Avrupalılara teknik üstünlük sağlamıştır. Buna karşılık Osmanlı Devleti’de fabrikaların faaliyete geçmesi XIX. yüzyılın başlarını bulmuştur. Özellikle Tanzimat Dönemi’nden sonra hız kazanan sanayileşme hareketi sonucunda; İstanbul ve çevresinde dokuma, çuha, basma ve demir döküm fabrikaları ile feshane, tophane ve tersane açılmıştır. Fakat sanayileşme amacıyla kurulan bu fabrikalar, istenilen başarıları elde edememiş ve kısa sürede kapanma noktasına gelmiştir.

– Balta Limanı Antlaşması’nın Etkisi :

Balta Limanı ve sonrasında yapılan ticaret antlaşmaları ile Osmanlı Devleti, Sanayi Devrimi’ne yeterince ayak uyduramamış ve uluslararası pazarlarda direnmeye çalışan yerli Osmanlı sanayisi büyük zarar görmüştür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...