onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
55 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

1. 42 m kumaştan 15 pantolon dikilmektedir. Buna göre aynı ölçülerde 20 pantolon kaç metre kumaştan dikilir?

15   42
20   x
--------
15x = 20 . 42
x = 20 . 42 / 15
x = 56

2. Aynı güç ve nitelikteki 20 usta, bir duvarı 6 günde örerse aynı ustalardan 5 tanesi bu duvarı kaç günde örer?

20    6 
5      x
-----------
20 . 6  = 5 . x
x = 120/5
x = 24

3. 18 kg vişne ile 7 kg şeker karıştırılarak reçel yapılıyor. Buna göre 100 kg reçel yapabilmek için kaç
kg şekere ihtiyaç vardır?

25 kg   7
100 kg x
-----------
25x = 100 . 7 
x = 700/25
x = 28 kg şeker

4. x ve y maddelerinden oluşmuş bir karışım, x/y = 5/7 oranında karıştırılarak elde ediliyor. 720 gram karışım
elde etmek için kaç gram y maddesine gerek vardır?

x = 5k
y = 7k
12k = 720
k = 60

y = 7k = 7 . 60 = 420

5. 10 ve 20 yaşlarında iki arkadaş topladıkları 330 tane kestaneyi yaşları ile doğru orantılı olacak şekilde paylaşıyorlar. Her birinin payına düşen kestane sayısını bulunuz.

30k = 330
k = 330/30
k = 11

10k = 10 .11 = 110
20k = 20 . 11 = 220

6. Bir esnafın 500 TL’ye mal ettiği bir x malını;
a. 1/4 oranında kârla (artışla) kaç TL’ye sattığını bulunuz. // 500/4 = 125 --> 500 + 125 = 625
b. 1/5 oranında zararla (indirimle) kaç TL’ye sattığını bulunuz. // 500/5 = 100 --> 500 - 100 = 400 TL

7. Bir mağaza sahibi, maliyeti 200 TL olan bir malı önce 1/4 oranında kârla satma kararı almış, sonra kararını
değiştirerek bu malı kârlı satış fiyatı üzerinden 1/4 1 oranında zararla satmıştır. Son durumda mağaza
sahibinin kâr - zarar durumunu bulunuz.

200/4 = 50
250/4 = 62,5 TL zarar
250 - 62,5 = 187,5
200 - 187,5 = 12,5 TL zarar

8. Gerçekte 15 km olan bir uzunluğun 1 / 60 000 ölçekli bir haritada kaç cm olarak çizilebileceğini bulunuz.

15000000 / 60000 = 150 cm

9. 1/10 000 ölçekli bir planda 4 cm olarak gösterilen bir uzaklığın gerçekte kaç metre olduğunu bulunuz.

4 . 10000 = 40000 

10. A noktası ile B noktası arası gerçekte 2800 m’dir. Bu mesafe bir krokide 7 cm olarak gösterilmiştir.
Bu krokinin ölçeğini bulunuz.

1/400

11. Bir haritada 4 cm ile gösterilen uzunluk gerçekte 24 km’dir. Aynı haritada 1,6 cm ile gösterilen uzunluk
gerçekte kaç km’dir?

4 cm   24
1,6     x
-----------
4x = 24 . 1,6
x = 9,6 km

12. 108 km’lik uzunluğun 18 cm olarak gösterildiği bir haritanın ölçeğini bulunuz.

10800000/18

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...