onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
108 kez görüntülendi
Türk Dili ve Edebiyatı kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

DERSE HAZIRLIK

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 83 Cevabı

1. Şiirin müzikle ilişkisi hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • CevapŞiir edebi türler içerisinde ses uyumunun ve müzikalitenin en önemli olduğu türdür.. Bu yüzden şiirin ahenkli olması gerekir diye düşünüyorum.. Ki kafiye-redif-asonans-aliterasyon gibi unsurlar bunun delilidir

2. Şiirde anlamın açık mı yoksa kapalı mı olması gerektiğini tartışınız.

  • Cevap: Şiirde anlam kapalı olmalıdır diyenlerdenim. Şiir apaçık ifadelerin yer aldığı bir tür olmamalı.. Her okuyan farklı anlamlar çıkarmalı ve ifadeleriyle kişilere bir estetik zevk vermelidir

3. Ahmet Haşim’in “En güzel şiirler, manalarını karîin (okuyucunun) ruhundan alan şiirlerdir.” sözünden ne anladığınızı açıklayınız.

  • CevapŞiirin anlamının her okuyana göre değiştiğini anlıyorum. Aynı zamanda şiirin kişilerin duygularına hitap ettiği ifade edilmiştir

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

1. “Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak” dizesiyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

  • CevapŞiirimizde önemli yeniliklerin ismi olan Ahmet Haşim özellikle Sembolizm etkisinde yazmış olduğu şiirleriyle edebiyatımızda ses getirmiş bir şairdir. Sembolistler için renklerin önemi büyüktür. Tablo yapar gibi kelimelerden resim yapmak için renklerin isimlerinden ve anımsattıklarından faydalanmışlardır. Güneşin yansımasından bahsetmektedir. 

2. Merdiven adlı şiiri saf şiir anlayışına göre değerlendiriniz.

  • CevapŞiir söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın ortalama bir dildir görüşü SEMBOLİZM görüşüne girer. Sembolistlere göre şiirde konudan çok söyleyiş güzelliği ön plana çıkmalıdır. Bundan dolayı da şiir için hem sözü hem de müziği bilmek gerekmektedir. Sembolizm anlatılmak istenen duyguyu olduğu gibi direk söylemek yerine semboller aracılığı ile okura hissettirmek ister. Bu dizelerde de yaşamın aşamaları gizli sembollerle anlatılmaya çalışılmıştır. Merdiven şiiri de bu bahsettiğimiz özelliklere sahiptir. 

3. Şiirde sembolizm akımının etkilerini değerlendiriniz.

  • CevapŞiir söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın ortalama bir dildir görüşü SEMBOLİZM görüşüne girer. Sembolistlere göre şiirde konudan çok söyleyiş güzelliği ön plana çıkmalıdır. Bundan dolayı da şiir için hem sözü hem de müziği bilmek gerekmektedir. Sembolizm anlatılmak istenen duyguyu olduğu gibi direk söylemek yerine semboller aracılığı ile okura hissettirmek ister. Bu dizelerde de yaşamın aşamaları gizli sembollerle anlatılmaya çalışılmıştır.

4. Fecriati Topluluğu’nun sanat anlayışının metne etkilerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Önemli olan söyleyiş güzelliğidir. Şiir şahsi ve muhteremdir anlayışını Ahmet Haşim’in bu şiirinde görmek mümkündür. Haşim okurun yorumuna açık olan kendi hayal dünyasından damıttığı dizeleri okura sunmaktadır. 

5. Şiirin dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • CevapYazar dönemine göre ağır bir dil kullanmakla beraber sembolist bir şair olduğu için bir çok duygu ve düşüncesini semboller aracılığı ile okura sunmuştur. Mesela yaşamı çıkılan merdivenlere benzetmiştir.

a. Merdiven adlı metinle ilgili eleştiri yazıları bulup okuyunuz.

  • Cevap: Sitemizde yer alan Merdiven şiirinin incelemesini okuyabilirsiniz. 

b. Okuduğunuz eleştiri yazılarını kendi yorumlarınızla karşılaştırınız.

  • Cevap: Aynı doğrultuda yorumlar olduğunu söyleyebiliriz. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı

Şiir düzyazıya çevrildiğinde aynı anlam, duygu ve ahengi yansıtır mı? Tartışınız.

  • CevapYansıtmaz. Çünkü şiir dili özeldir. Şiir dili vurgu ve tonlamasından dolayı düz yazıdan ayrılır. Bu da şiiri düz yazıya göre daha farklı kılmaktadır.

1. Sessiz Gemi adlı şiirin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Tema: Sessiz gemi şiirinde mısralarını gemi ve deniz üzerine kurgulamıştır.

2. Şiiri saf şiir anlayışına göre değerlendiriniz.

  • CevapŞiir söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın ortalama bir dildir görüşü SEMBOLİZM görüşüne girer. Sembolistlere göre şiirde konudan çok söyleyiş güzelliği ön plana çıkmalıdır. Bundan dolayı da şiir için hem sözü hem de müziği bilmek gerekmektedir. Sembolizm anlatılmak istenen duyguyu olduğu gibi direk söylemek yerine semboller aracılığı ile okura hissettirmek ister. Sessiz Gemi şiirinde de ölüm duygusu ve veda etme gizli sembollerle anlatılmaya çalışılmıştır.

3. Şiirde sembolizm ve parnasizm akımının etkilerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirde ölüm yolculuğu sessiz bir gemi ile yapılan yolculuk üzerinden anlatılmıştır. Sembolizmde bir duyguyu semboller aracılığı ile vermek vardır. Bu şiirde de bunun örneğini görmekteyiz. Bireysel temayı işleyen Yahya Kemal, bu şiirinde tablo yapar gibi kelimeleri kullanmıştır

4. Şiirin konusuna göre hangi tür şiir (lirik, epik…) olabileceğini gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Şiir konusuna göre lirik şiirdir. Çünkü duygular ön plandadır. 

5. Şiirin dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Sade günlük dille yazılmış şiir, benzetme ve imgelerle süslenmiştir. Bir çok sanatın yer aldığı şiir şairin uzun uğraşlar sonucu oluşturduğu Türkçe’nin güzellikleriyle bezenmiştir. 

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı

a. TRT tarafından hazırlatılan Kentler ve Gölgeler (Yahya Kemal-Üsküp) ve Portreler Galerisi (Yahya Kemal) adlı belgeselleri izleyiniz.

  • Cevap

Kentler ve Gölgeler

b. Belgesellerden sanatçıyla ilgili öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Bu bilgileri arkadaşlarınızla paylaşmanız gerekmektedir. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...