onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
80 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nden, En’âm, A’râf, Enfâl, Tevbe, Lokman ve Fâtır sureleri ile ilgili maddeleri okuyunuz ve öğrendiklerinizi sınıfınızda paylaşınız.

Cevap:

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nden, En’âm, A’râf, Enfâl, Tevbe, Lokman ve Fâtır sureleri ile ilgili maddeleri okudum ve öğrendiklerimi sizinle paylaşmak isterim.

  • En’âm sûresi, Kur’an’ın altıncı sûresidir. Mekke döneminde nâzil olmuştur. 165 âyettir. Adını 136, 138, 139, 142 ve 143. âyetlerde geçen “en‘âm” kelimesinden alır. En‘âm, “eti yenilen hayvanlar” anlamına gelir. En‘âm sûresinde tevhid inancının, peygamberliğin, yaratılışın, yeniden dirilişin kesin delilleriyle şirk ve dalâlet ehlinin sapık görüşlerini, bâtıl inanışlarını red ve iptal eden belgeler bulunmakta, eti yenilen ve yenilmeyen hayvanlarla ilgili açıklayıcı bilgiler, helâl ve harama ait hükümler yer almaktadır.
  • A’râf sûresi, Kur’an’ın yedinci sûresidir. Mekke döneminde nâzil olmuştur. 206 âyettir. Adını 46. âyette geçen “a‘râf” kelimesinden alır. A‘râf, “yükseltilmiş yerler” anlamına gelir. A’râf sûresinde Allah’ın birliği, peygamberliği, ahireti, kıyameti, cennet ve cehennemi anlatan âyetlerin yanı sıra Hz. Âdem, Hz. Nûh, Hz. Hûd, Hz. Sâlih, Hz. Lût, Hz. Şuayb ve Hz. Mûsâ’nın kıssaları da yer almaktadır.
  • Enfâl sûresi, Kur’an’ın sekizinci sûresidir. Medine döneminde nâzil olmuştur. 75 âyettir. Adını ilk âyette geçen “enfâl” kelimesinden alır. Enfâl, “ganimetler” anlamına gelir. Enfâl sûresinde Bedir Savaşı’na dair olaylar, savaşta elde edilen ganimetlerin paylaşımı, savaşa katılmayan münafıkların durumu, savaşta esir alınanların akıbeti, savaşta uyulması gereken kurallar, barış ve antlaşmalar gibi konular işlenmektedir.
  • Tevbe sûresi, Kur’an’ın dokuzuncu sûresidir. Medine döneminde nâzil olmuştur. 129 âyettir. Adını 3, 12, 24, 66, 74, 104 ve 113. âyetlerde geçen “tevbe” kelimesinden alır. Tevbe, “pişmanlık” veya “günahlardan dönme” anlamına gelir. Tevbe sûresinde müşriklerle yapılan antlaşmaların feshedilmesi, Hudeybiye Barışı’nın bozulması, Huneyn Savaşı, Tebük Seferi, münafıkların yalanları, cihad emri, zekât vermenin önemi, Allah’ın affı ve rahmeti gibi konular ele alınmaktadır.
  • Lokman sûresi, Kur’an’ın otuz birinci sûresidir. Mekke döneminde nâzil olmuştur. 34 âyettir. Adını 12-19. âyetlerde geçen “Lokman” isminden alır. Lokman, Hz. Dâvûd zamanında yaşamış ve Allah tarafından hikmet verilmiş bir kişi olarak tanıtılmaktadır. Lokman sûresinde Allah’ın birliği, peygamberliği, ahireti, kıyameti, cennet ve cehennemi anlatan âyetlerin yanı sıra Lokman’ın oğluna verdiği nasihatler, insanların yaptıklarından sorumlu olacakları, Allah’ın ilminin sınırsızlığı gibi konular vurgulanmaktadır.
  • Fâtır sûresi, Kur’an’ın otuz beşinci sûresidir. Mekke döneminde nâzil olmuştur. 45 âyettir. Adını ilk âyette geçen “fâtır” kelimesinden alır. Fâtır, “yaratıcı” anlamına gelir. Fâtır sûresinde Allah’ın yaratıcılığı, kudreti, rahmeti, adaleti, affı, ilmi, iradesi gibi sıfatları, peygamberliğin gerekliliği, kâfirlerin akıbeti, müminlerin mükâfatı, insanın nankörlüğü, şeytanın hileleri, cennet ve cehennem gibi konular anlatılmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...