onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
93 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İsim soylu kelimeler, cümlede isim gibi davranabilen, bazıları ismin hâllerini alabilen veya isim yerine kullanılan, fiil bildirmeyen kelimelerdir. Türkçedeki isim soylu kelimeler şunlardır:

  1. İsimler (ad): Varlıklara verilen adlardır. Örneğin, “araba”, “ağaç”, “balık”, “rüya”, “kelebek”, “tarak” vb.
  2. Sıfatlar (ön ad): Önüne geldikleri isimleri niteleyen ya da belirten kelimelere denir. Örneğin, “kırmızı araba”, “yeşil kazak”, “bu ev”, “iki ekmek” vb.
  3. Zamirler (adıl): Diğer adları adıllardır. Adıllar isimlerin yerini tutar. Örneğin, “ben”, “sen”, “o”, “biz”, “siz”, “onlar”, “bu”, “şu”, “o” vb.
  4. Edatlar (ilgeç): Yalnız başına anlamı olmayan, cümle içerisinde anlam kazanan kelimelerdir. Örneğin, “aslan gibi çocuk”, “kazanmak için çalıştı”, “okula araba ile gitti” vb.
  5. Bağlaçlar: Kelimeleri, kelime gruplarını ya da cümleleri bağlayan kelimelere denir. Örneğin, “Ahmet ve Mehmet”, “Leyla ile Mecnun”, “koştu ama yetişemedi” vb.
  6. Ünlemler: Şaşkınlık, kızkınlık, pişmanlık vb. duyguları anlatan kelimelerdir. Örneğin, “Of, yine kaybettik!”, “Eyvah, düşüyoruz!” vb.
  7. Zarflar (belirteç): Fiilleri, fiilimsileri, sıfatları ya da başka zarfları etkileyen kelimelerdir. Örneğin, “hızlı koştu”, “dün geldi”, “çok konuştu” vb.

Bu kelimelerin bazıları, cümlede isim olarak kullanılabilir. Bu duruma “adlaşma” denir.

Onlineodev.com, ödevlerinizde başarıya ulaşmanız için size destek olur.!

2024 LGS Matematik Soru Çözümleri

...