onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
73 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Güneş tutulmasının nasıl gerçekleştiği ile ilgilidir. Güneş tutulması, Ay’ın yeni ay evresindeyken Güneş ile Dünya arasına girmesiyle bazı özel durumların oluşması sonucunda gerçekleşir. Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, halkalı ya da parçalı Güneş tutulması meydana gelir. Fakat her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmesi söz konusu değildir. Bunun nedeni, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüş yörüngesinin aynı düzlemde olmayışıdır. Yaklaşık 5 derecelik bir açıyla dönen Ay, tam bir çember şeklinde dönmez. Dolayısıyla da Güneş ve Dünya arasına her zaman girmez. Çoğunlukla Dünya’nın Güneş’e dönük kısmının bir miktar altından veya üstünden hareket eder.

Eğer Ay’ın yörüngesi aynı düzlemde olsaydı ve her yeni ay evresinde Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda bulunsaydı, her ay bir kez Güneş tutulması gözlenirdi. Bu durumda, bir yılda 12 kez Güneş tutulması yaşanmış olurdu. Ancak bu durum gerçek hayatta mümkün değildir. Gerçekte ise, bir yılda en az 2 en fazla 5 kez Güneş tutulması gözlenebilir. Bu tutulmaların hepsi her yerden aynı şekilde görülmez. Bazı bölgelerde tam tutulma, bazı bölgelerde halkalı veya parçalı tutulma şeklinde gözlenebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...