onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
57 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sindirim sisteminde yer almamasına rağmen, bu sistemin çalışmasında önemli görevleri olan organlar şunlardır:

  • Dil: Dil, besinleri ağızda mekanik olarak parçalamaya, tat alımına ve yutma işlemine yardımcı olur. Dil, ayrıca tükürük bezlerinin salgıladığı tükürüğü besinlere karıştırarak kimyasal sindirime katkıda bulunur.
  • Tükürük bezleri: Tükürük bezleri, ağızda bulunan üç çift bezdir. Tükürük bezleri, tükürük salgılarlar. Tükürük, besinlerin kayganlaşmasını ve yutulmasını kolaylaştırır. Tükürük, ayrıca amilaz adlı bir enzim içerir. Amilaz, nişastanın sindirimine başlar.
  • Karaciğer: Karaciğer, vücudun en büyük iç organıdır. Karaciğer, sindirim sisteminde yer almaz ancak sindirime yardımcı olur. Karaciğer, yağların sindirimi için gerekli olan safra (öd) salgısını üretir. Safra, karaciğerden safra kesesine veya onikiparmak bağırsağına taşınır.
  • Safra kesesi: Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan küçük bir organdır. Safra kesesi, karaciğerden gelen safrayı depolar ve gerektiğinde onikiparmak bağırsağına salgılar. Safra kesesi, yağların sindirimine yardımcı olur.
  • Pankreas: Pankreas, mide ile onikiparmak bağırsağı arasında bulunan bir organdır. Pankreas, sindirim sisteminde yer almaz ancak sindirime yardımcı olur. Pankreas, karbonhidratların, proteinlerin ve yağların sindirimine katılan enzimler salgılar. Bu enzimler pankreas öz suyu denilen maddeyi oluşturur. Pankreas öz suyu, onikiparmak bağırsağına taşınır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...