onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
104 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Müslümanların varlıkları sürdürebilmeleri için bir dönüm noktası olan Bedir savaşını kazanmaları ile Ganimetler ve esirler ele geçirildi. Esirlerin ne yapılacağı elbette merak konusuydu. Bu esirlerin arasında da okuma yazma bilen bilgili kişiler bulunmaktaydı. On Müslümana okuma yazma öğretme şartıyla azledilme hakkı tanınan esirler olmuştur. Bunun nedeni, İslam’ı kabul eden Müslümanların bilgiye aç, öğrenmeye muhtaç olması, cahil kalmaması, gelişmeyi sürdürebilmesi içindir. Böylece Müslümanlar geri kalmaktan da kurtulmuştur.

İslam’ın ilk emirlerinden olan ‘oku’ eylemi aslında İslam’ın nasıl yayılacağını da işaret ediyordu. İlim ve bilgiyi, doğduğu ilk günden beri önemseyen, akılcılıkla insanları mantıklı ve doğruya götüren bir din oldu İslam. Böyle bir dinin emirlerini yerine getirebilmek için elbette okuma yazma bilmek gerekiyordu. Hem inen ayetlerin yazılması ve kitaplaştırılması sonra ki nesillere aktarımında zorunluluktu. Böyle mukaddes bir kitabı yazmayı gerçekleştirmek her Müslümanın istediği bir durumdu. Her Müslümanın bunu hevesle istemesi ve okuma yazma bilenlerin az olması sebebiyle esirler okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmıştır. Burada öğrenmemiz gereken durumun İslam’ın ilimle ne kadar bağlantılı olduğu ve okuma yazma bilme zorunluluğu nedeniyle bunu bizlere öğretiyor olmasıdır. Hz. Peygamber’in bu isteğinin temelinde de bu vardır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...