onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kalp atışlarının atardamarlarda hissedilen ritmik ve düzenli hareketine nabız adı verilir. Nabız, kalbin atışları sırasında atardamar duvarlarındaki kan basıncının artması ve azalması sonucu oluşan bir dalga hareketidir. Nabız, atardamarlarda hissedilen bir atış hissi olarak algılanır ve ölçülebilir. Nabız hızı, kişinin kalp atış hızını ve dolaşım sistemi sağlığını değerlendirmek için önemli bir gösterge olarak kullanılır.

Sağlıklı bir insanın nabzı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bunlar arasında yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi, ilaç kullanımı, stres seviyesi ve vücut ağırlığı gibi faktörler yer alır. Genel olarak, yetişkin bir kişinin dinlenirken nabzı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Egzersiz, stres, hastalık, heyecan gibi durumlarda nabız sayısı artabilir veya azalabilir.

Nabzınızı ölçmek için, elinizin iç yüzündeki baş parmağınızın altındaki bilek bölgesindeki atardamarınızı bulabilirsiniz. Baş parmağınız dışındaki diğer parmaklarınızla bu bölgeye hafifçe bastırarak nabzınızı hissedebilirsiniz. Bir dakika boyunca nabzınızın kaç kez attığını sayabilir veya 15 saniye boyunca sayıp sonucu dörde çarpabilirsiniz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...