onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Büyük Selçuklular Anadolu’nun Türk yurdu olması için Bizans’la şu savaşları yapmıştır:

  • Pasinler Savaşı: 1048 yılında Bizans İmparatoru IX. Konstantinos Monomakhos’un gönderdiği orduyu Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in yeğeni İbrahim Yınal komutasındaki Selçuklu ordusu bozguna uğratmıştır.
  • Malazgirt Meydan Muharebesi: 1071 yılında Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes’in büyük bir orduyla Anadolu’ya girmesi üzerine Selçuklu Sultanı Alp Arslan’ın karşı koymasıyla gerçekleşmiştir. Savaşta Bizans ordusu ağır bir yenilgi almış ve imparator esir düşmüştür. Bu savaş Anadolu’nun kapılarını Türklere açmış ve Bizans’ın gerilemesine neden olmuştur.
  • Köse Dağ Savaşı: 1243 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in Moğol istilasına karşı durmak için Bizans İmparatoru III. İoannis Vatatzes’ten yardım istemesi üzerine Bizans ordusunun Anadolu’ya girmesiyle başlamıştır. Savaşta Moğollar, Selçuklu-Bizans ittifakını yenmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti’ni Moğol egemenliğine girmeye zorlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...