onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
97 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sıra Sizde

1) Aşağıdaki işlemleri yapınız.

a) 575 ÷ 25 = 23 b) 8932 ÷ 28 = 312  c) 4992 : 24 = 208 ç) 729 : 3 = 243

2) Kutular arasındaki işlemlere göre sonuçları bularak ilgili kutulara yazınız.

a) 7020 : 45 = 156 - 123 = 33

b) 8960 : 35 = 256 : 32 = 8

3- 9936 ÷ 48 işlemini yandaki gibi çözen bir öğrencinin işleminde hata var mıdır? Hata varsa düzeltiniz.

9936 : 48 = 207 işlem hatalı yapılmıştır. Doğrusu 207 olacak

4) 1975 kilogram buğday 30 kilogramlık çuvallara doldurulacaktır. Bu iş için en az kaç tane çuval gereklidir?

1975 : 30 = 65,6 en az 66 çuvala ihtiyaç var.

5) Aşağıdaki işlemlerde şekillerin yerine gelmesi gereken sayıları bulunuz.

a) 179 x 27 = 4833

b) 48 x 36 = 1728 // 1728 : 36 = 48

6) Aşağıdaki tabloda iki marketteki aynı ürünlerin fiyatları gösterilmiştir. 12 paket peçete ve 20 litre su için en az kaç lira ödeme yapmak gerekir? 

Tablo: Marketlere Göre Aynı Ürünlerin Fiyatları

H Marketi C Marketi
Peçete 4 paket 3 TL  3 paket 3 TL
Su 5 litre 2 TL 8 litre 4 TL

En ucuz H marketinde

12 paket peçete 9 TL

20 Litre su 8 TL

9 + 8 = 17 TL

7) 18 elmayı 4 arkadaş eşit olarak paylaştıklarında her birinin payına ne kadar elma düşer?

18 : 4 = 4,5 elma

8) Aşağıdaki tabloda verilen işlemlerin sonuçlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizle gerçek sonuçları karşılaştırınız.

İşlem Tahmini Sonuç Gerçek Sonuç Fark
928 ÷ 29 30 32 2
1458 ÷ 18 80 81

9) Aşağıda verilen işlemleri uygun stratejilere göre zihinden yapınız. İşlem sonucunuzu ve izlediğiniz adımları yazınız.

İşlem İşlem Adımları / Sonuç
4900 ÷ 700 Önce sıfırları götür sonra 49 : 7 = 7 bulunur.
435 ÷ 5 435 x 2 = 870 : 10 = 87 sonucu bulunur.
874 ÷ 23 38

10) Aşağıda verilen problemlerin çözümlerini yapınız.
a) Melike ve ailesi bir gezi turu kapsamında günde 90 kilometre yol giderek 15 günde farklı şehirleri ziyaret ettiklerine göre kaç kilometre yol gitmişlerdir? 15 x 90 = 1350 kilometre yol gitmiş olur.
b) Neriman ve ailesi bir gezi turu kapsamında her gün eşit mesafede yol alarak 20 günde toplam 2220 kilometre yol gitmişlerdir. Buna göre bir günde kaç kilometre yol gitmişlerdir?

Öncelikle soruda her gün eşit miktarda yol gittiklerini söylediği için 2220 kilometreyi 20 ye bölerek bir günde kaç kilometre yol gittiklerini bulabiliriz. O halde matematiksel işleme geçelim:

2220/20=111

Sonuç olarak Neriman ve ailesi her gün 111 kilometre yol giderek 20 günde 2220 kilometre yol gitmişlerdir.

11) Mevcudu 38 olan bir sınıftaki öğrenciler 9 kişilik takımlar oluşturarak yakan top oynayacaklardır. Buna göre kaç takım oluşturulur?

38 kişilik bir sınıfı 9 kişilik gruplara ayırmamız gerekiyor. Yine aynı işlemi yani bölme işlemini uygulayacağız. Yani 38/9

Bu işlemin sonucunda anlarız ki 38 kişilik sınıfta 4 tane 9 kişilik grup oluşturulabilir. Kalan 2 kişi yakan top için izleyici veya yedek oyuncu olabilir.

12) 73 tane kitap sırasıyla İnci, Gonca ve Canan’a birer birer paylaştırılıyor. Paylaştırma işlemi kitaplar bitene kadar sürüyor.

Kitaplar her birine bitene kadar eşit olarak paylaştırılıyorsa;

72 + 1 >> 73

72 sayısı 3’e tam bölünür ve her biri 24 kitap alır. Geriye kalan
1 kitabı ise dağıtımda ilk sırada bulunan İnci alır.

İnci= 25 kitap

Gonca ve Canan ise 24 kitap almıştır.

Buna göre;

a) En çok kitabı İnci almıştır.

b) Canan 24 tane kitap almıştır.

c) Eşit sayıda kitap alabilmeleri için en az 2 tane daha kitap dağıtılmalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...