onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Harita, yeryüzünün bütününü veya bir bölümünü kuşbakışı görünüşüne göre küçültülerek çizilen sembolik gösterimdir. Haritayı oluşturan temel unsurlar şunlardır:

  • Harita başlığı: Haritanın hangi amaçla ve hangi konuyu anlatmak için hazırlandığını gösterir. Örneğin, Türkiye’nin İklim Haritası, Türkiye’nin iklim özelliklerini gösteren bir haritadır.
  • Lejant (açıklamalar): Haritalarda kullanılan işaret, sembol, renk ve çizgilerin ne anlama geldiğini açıklayan tablodur. Haritaların kolay anlaşılmasını sağlar. Harita anahtarı da denir.
  • Coğrafi koordinatlar: Haritada gösterilen yerlerin Ekvator ve Greenwich’e göre konumlarını belirten enlem ve boylam çizgileridir. Haritaların ölçeklendirilmesinde ve yön bulmada yardımcı olur.
  • Yön oku: Haritada yönleri (kuzey, güney, doğu, batı) belirten işarettir. Genellikle haritanın sağ üst köşesinde bulunur. Eğer coğrafi koordinatlar kullanılmışsa yön oku kullanılmayabilir.
  • Ölçek: Haritada gösterilen yerlerin gerçek büyüklükleri ile harita üzerindeki büyüklükleri arasındaki oranı gösterir. Ölçek sayesinde haritadaki mesafeleri gerçek mesafelere dönüştürmek mümkündür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...