onlineodev.com 'a hoşgeldiz. Lütfen soru sormaktan ve cevap vermekten çekinmeyiniz
81 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Virgül (,), yazılı cümlelerde birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime grupları arasına konulan, kısa bir durmayı göstermek için kullanılan bir noktalama işaretidir. Virgülün görevleri aşağıdaki gibidir:

  1. Eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur: Eş görevli kelime ve kelime grupları, cümlede birbiri ardınca sıralanan, virgülle ayrılmış birden fazla yapıca benzer ad, sıfat, zarf ve çekimli fiil grubuna denir. Örneğin, “Karanlıktan, donmaktan, yanmaktan ve fırtınadan çok korkuyordu.” cümlesinde “karanlıktan”, “donmaktan”, “yanmaktan” ve “fırtınadan” kelimeleri eş görevli kelimelerdir.
  2. Sıralı cümleleri birbirinden ayırır: Sıralı cümleler, art arda sıralanan birbiriyle bağlantılı cümlelerdir. Örneğin, “Her sabah erken kalkar, biraz yürüyüş yapar, fırından ekmek alıp eve dönerdi.” cümlesinde üç sıralı cümle virgülle ayrılmıştır.
  3. Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırır: Ara sözler veya ara cümleler, cümle içinde virgülle ayrılan ek bilgi veren sözler veya cümlelerdir. Örneğin, “Bu akşam hazırlıklarımızı tamamlayıp yarın, hiç sanmıyorum ama, erkenden yola çıkarız.” cümlesinde “hiç sanmıyorum ama” ifadesi bir ara cümledir ve virgülle ayrılmıştır.
  4. Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerinden sonra konur.
  5. Vurgulanmak istenen öğelerden sonra kullanılır.
  6. Yükleme uzak kalan öğeyi belirtmek için konulur.

Virgülün kullanımı, yazının doğru tonlama ve vurgularla verilmek istenen anlatımı en doğru şekilde yapmaya yardımcı olur. Ancak virgülün yanlış yerlerde kullanıldığı örneklerle de karşılaşılmaktadır. Bu bağlamda; cümle başı ve sonu, soru cümlesi sonu ve ikilemeler arasında virgül kullanılmamaktadır.

Image

"Her Ödevinizde Yanınızdayız!"

2024 LGS Matematik Soru Çözümleri

...