onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
74 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sıra Sizde 1

Aşağıdaki eşitliklerde 10’un kuvvetlerini noktalı yerlere yazınız.

Sıra Sizde 2

Aşağıdaki eşitliklerde 10’un kuvvetlerini kutucuklara yazınız.

 

 

Hayatımızda var olan, çok büyük ve çok küçük sayılarla ifade edilebilen ölçümleri ve bilgileri araştıralım, düşünelim

Çok büyük ve çok küçük sayılar , basamak değerleri  çok olan ya da değerce çok küçük olan sayıları ifade ederken kolaylık sağlaması açısından matematiksel hesaplamalar açısından çok önemli bir buluştur. Bazı önemli sabit sayıların tanımlanmasında , detaylı hesaplamalarda , küçük kütleli ya da sonsuza yakın değerdeki mesafelerle ilgili işlemlerde vb. kolaylık sağlarlar. Şimdi çok büyük ve çok küçük sayıların kullanıldığı yerlere birkaç örnek verelim. 

Astronomide kullanılır.

Gezegenlerin uzaklıklarının ifade edilmesinde , mesafelerin hesaplanmasında çok büyük ve çok küçük sayıların kullanılması işlem kolaylığı sağlar.Ayrıca astronomi bilimi için önemli bir terim olan ışık hızı hesaplanırken de saniyede yaklaşık  3.100000 olarak ifade edilir.

Kimyada kullanılır.

Atomun kütlesinin hesaplanmasında, Avagadro sayısının hesaplanmasında(6,02.10üzeri23) çok küçük sayılar kullanılır. Kimya bilim insanları ,çok küçük kütlelerdeki maddelerle ilgili hesaplamalar yaparken işlem kolaylığı ve ifade netliği açısından çok büyük ve çok küçük sayıları kullanırlar.

Fizikte kullanılır.

Kütleler arasında çekim kuvveti , manyetik alanlar , dalga boyları , ışık hızı , enerji hesaplamaları vb.  incelemelerde çok büyük ve çok küçük sayıların kullanıldığını görürüz.

Matematikte kullanılır. 

Bazı önemli sabit sayılar ( e sayısı gibi ) ifade edilirken  çok büyük ve çok küçük sayılar kullanılır. Eski uygarlıkların matematiksel hesaplamalarda çok büyük ve çok küçük sayıları kullandıkları görülmüştür.

Mühendislikte kullanılır.

Mühendislik hesaplamalarında , mimarlıkta , bilgisayar mühendisliğinde küçük verileri ifadesinde , detaylı hesaplama gerektiren geometrik  işlemlerde vb.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...