onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Uzay ve evren geçmişten günümüze hep merak konusu olmuştur. Bilim insanları; gezegenler, yıldızlar ve diğer gök cisimleri hakkında birçok araştırma yaparak bu alandaki saklı gerçekleri bulmaya çalışmaktadır. Bu amaçla bir yıldız olan Güneş’in atmosferine uzay aracı gönderilmesi planlanmaktadır. NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından tasarlanan Parker Solar Probe (Parkır Solır Prob) adlı araç, Güneş’e en fazla yaklaşan uzay aracı olarak tarihe geçecektir. Küçük bir otomobil büyüklüğünde olan bu araç, Güneş’in dış yüzeyinin iç kesimlerinden yüzlerce kat daha sıcak olmasının nedenini araştıracaktır. Bu araştırma ile ısı ve ışık kaynağı olan Güneş hakkında yeni bilgilerin elde edilmesi hedeflenmektedir.

* Teknolojinin uzay araştırmalarına sağladığı katkılar nelerdir?

CevapUzay araştırmaları sayesinde günlük hayatta kullandığımız çeşitli araç icat edilmiştir.
İlk başta her ne kadar sadece uzayda kullanım için olsa da günlük hayatta sağlayabileceği kolaylıklar fark edilmiş ve bu sayede günlük hayata da adapte edilmişlerdir.
Bunlara örnek olarak:
*Yapay Uydu kalp pompası
*Itfaiyeci tüpü
*Uydu konum belirleme sistemi(GPS)
*Günes enerji panelleri
*Bebek Mamaları
*İnce Plastik
*Itfaiyeci Maskeleri
*Şarjlı aletler
*Kulak termometresi
*Şeffaf diş telleri
*Mikrocipler
*Yalıtım malzemeleri
*Kısa dalga telsizler
*Isıya dayanıklı kıyafetler
*Oksijen tüpleri
olarak sayılabilir.
* Uzay araştırmaları ışık kirliliğinden nasıl etkilenir?
CevapIşık kirliliğinin, gökbilimcileri en çok rahatsız eden konulardan biridir. Sürekli gelişen yerleşim alanları ve bilinçsiz aydınlatma nedeniyle çok sağlıklı gözlemler yapılamıyor. Şehir içinde gece düzenlenen at yarışları, gece oynan futbol karşılaşmaları, hatta halı sahalarda bulunan ışıklandırmalar nedeniyle sağlıklı ölçümler gerçekleştirileiyor. 
Işık kirliliği Astronomi ilişkisi nedir
Az sayıda optik ve kızıl ötesi ölçümlerin alındığı ana astronomi gözlem istasyonu vardır ve bu mekanların ışık kirliliğinden korunmaları gerekmektedir. Uzay teleskopları kullanımı yeryüzü gözlem istasyonlarının önemini azaltmamıştır. Yeryüzü astronomi istasyonlarına ihtiyaç vardır ve bu istasyonlar sağlıklı çalışmalar yapabilmek açısından oldukça önemlidirler.
Işık kirliliği ciddi bir sorun olmakla birlikte, oldukça etkili çözümleri mevcuttur. Bu çözümler sayesinde yeryüzü optik astronomi istasyonlarından etkin ölçüm sonuçları alınabilir ve gelecekte önemli çalışmalar yapılabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...