onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
127 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Cıva damlaları yere düştüğü anda küresel parçacıklar hâlinde dağılırken küresel olan yağmur damlaları yere düşünce şeklini neden kaybeder sorusunu cevaplamak için yüzey gerilimi kavramını kullanabiliriz.

Yüzey gerilimi, sıvıların yüzeyinde oluşan ve yüzeyin esnek bir zar gibi davranmasını sağlayan kuvvettir. Sıvının yüzeyindeki moleküller, sıvının içindekilere göre daha az sayıda komşu molekülle çevrili oldukları için daha güçlü kohezyon kuvvetleriyle birbirlerine bağlanırlar. Bu sayede sıvının yüzeyi gergin bir zar halini alır.

Cıva damlaları yere düştüğü anda küresel parçacıklar hâlinde dağılır çünkü cıvanın yüzey gerilimi çok yüksektir. Cıvanın yüzey gerilimi 0,472 N/m iken suyun yüzey gerilimi 0,073 N/m’dir. Bu nedenle cıva damlaları, su damlalarına göre daha az şekil değiştirir ve küresel formunu korur.

Yağmur damlaları ise küresel şekillerini kaybeder çünkü havanın sürtünmesi ve basıncı nedeniyle alt kısımları düzleşir ve üst kısımları bombelileşir. Ayrıca yağmur damlaları çok büyük olduğunda (çapları yaklaşık 5 mm olduğunda) hava sürtünmesinin şekillerinde sebep olduğu değişim nedeniyle dağılır ve daha küçük yağmur damlacıkları oluşur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...