134 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde  

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
 

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

Aşağıda belirtilen hareketlerin numaralarını ilgili kutucuğa yerleştiriniz. Aynı hareket birden fazla kutucuğa yerleştirilebilir.
1. Gitar, keman gibi telli çalgılarda ses çıkaran telin hareketi
2. Bowling topunun lobutlara doğru ilerlemesi
3. Venüs gezegeninin hareketi
4. Türksat 4-C uydusunun hareketi
5. Yüksek hızlı trenin düz raylarda ilerlemesi
6. Uçaktan atlayan paraşütçünün yere doğru inmesi
7. İlerlemekte olan araba tekerinin hareketi
8.
9.
10.
(8, 9 ve 10. örnekleri siz tamamlayınız.)

1) Gitar, keman gibi telli çalgılardan çıkan sesler, tellerin titreşmesi ile çıkar. Bu yüzden burada titreşim hareketi vardır.

2) Bowling topunun dönmesi öteleme hareketidir. Top ilerlediği için öteleme hareketi de vardır.

3) Gezegenin dönmesi de dönme hareketine örnektir. Dönerek yer değiştirmesi de öteleme hareketine örnektir.

4) Uyduların hareketi sırasında dönme hareketi görülür. Aynı zamanda ilerledikleri için öteleme hareketi görülür.

5) Trenin ilerlemesi öteleme hareketidir. Çünkü yatay eksende yer değiştirmektedir.

6) Paraşütün yer değiştirmesi öteleme hareketidir. Çünkü düşey eksende aşağı doğru yer değiştirmektedir.

7) Araç tekerini de bowling topuna benzetebiliriz. Hem öteleme, hem de dönme hareketi vardır.

8) Telli bir müzik aleti olan kanun çalındığında tellerde titreşim hareketi görülür.

9) Bilgisayar kullanırken fareyi sağa veya sola çekmemiz, öteleme hareketidir.

10) Potaya attığımız basketbol topunun hareketinde hem dönme, hem de öteleme vardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

1. A noktasını referans noktası kabul ederek K, L, M ve N noktalarının konum vektörlerini çiziniz.

2. B noktasını referans noktası kabul ederek K, L, M ve N noktalarının konum vektörlerini çiziniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

Bir futbolcu ısınmak için uzunlukları şekilde verilen futbol sahasının çevresinde 4 tur koşuyor. Bu sporcunun ısınma turları sonunda aldığı yol kaç metredir?

Bunun için önce çevresini bulmalıyız. Saha dikdörtgen şeklinde. Çevresi ise iki kısa kenar uzunluğu + iki uzun kenar uzunluğu şeklinde bulunur.

Kısa kenar: 40 Uzun kenar: 75

Çevre = 40+40 + 75+75

Çevre = 230

Bir tur attığında 230 m koşuyormuş.

4 tur atarsa dört tane 230 metre koşar. Yani 4.230 = 920 m koşar.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı

Sabah okula gitmek için başlangıç noktası olarak düşündüğünüz evinizden çıkıp bitiş noktası olarak tekrar eve döndüğünüzde yaptığınız yer değiştirmenin büyüklüğü ne kadar olur?

Alınan yol demek, yol boyunca gidilen veya gelinen mesafelerin tamamının toplamı ile bulunur. Ancak yer değiştirme, son konum ile ilk konum arasındaki fark ile bulunur. Evden çıkıp tekrar eve geldiğinde aynı yerde olur. Yani son konum ile ilk konum aynı olur. Bu durumda ikisinin arasındaki fark ise 0 olur. Yani yer değiştirme = 0 olur.

Yarıçapı 50 m olan çember şeklindeki koşu pistinde A noktasından B noktasına koşan sporcunun,

a) Aldığı yol

π=3 olarak alıyoruz.

Çevre = 2.π.r = 2.3.50 = 300 metre

Tamamı 300 metre. A-B arası 90 derece. Yani 360 derecelik çemberin dörtte biri. Bu durumda alınan yol da çevrenin dörtte biri olur.

Alınan yol = 300/4 = 75

b) Yaptığı yer değiştirme kaç metredir?

Yer değiştirme yukarıdaki soruda açıklanmıştı. Buradaki yer değiştirme de alınan yol ile aynı olur. Yani 75 m.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı

Doğrusal yol üzerinde 2400 m uzunluğundaki yolu 1 dk 20 s’de alan otobüsün sürati kaç m/s’dir?

1 dakika = 60 saniye

Toplam süre = 60 saniye + 20 saniye = 80 saniye

Süratı bulmak için yolu zamana böleriz.

Sürat = 2400 m / 80 s = 30 m/s

Dijital saatin 02.17.49’u gösterdiği anda 243 metre konumunda olan bir araç, saatin 02.18.09’u gösterdiği anda 1423 metre konumundan geçiyor. Araç doğrusal bir yolda hareket ettiğine göre bu aracın hızının büyüklüğü kaç m/s’dir?

Alınan yol = 1423 - 243 = 1180 

Zaman = 18.09 - 17.49 = 20 saniye

Hız = yol / zaman = 1180 / 20 = 59 m/s

Aşağıdaki tabloyu, verilen örneğe göre tamamlayınız.

0 beğenilme 0 beğenilmeme
 

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

Hız birimleri arasında 1 m/s = 3,6 km/h eşitliği olduğuna göre,
• 18 m/s = ………… km/h
• 72 km/h = ………… m/s
• 40 m/s = ………… km/h
• 126 km/h = ………… m/s
eşitliklerini tamamlayınız.

km/h bulunurken 3.6 ile çarparız. m/s bulunurken 3.6'ya böleriz.

18 m/s = 18*3.6 km/h = 64.8 km/h

72 km/h = 72/3.6 m/s = 20 m/s

40 m/s = 40*3.6 km/h = 144 km/h

126 km/h = 126/3.6 m/s = 35 m/s

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı

1. Çember şeklindeki pistin A noktasından koşmaya başlayan kişi, 30 saniye sonra B noktasına ulaşıyor. AB doğrusu çembersel pistin çapı olup IABI = 180 m’dir. Buna göre,

a) Koşucunun sürati,

b) Koşucunun hızının büyüklüğü kaç m/s’dir? ( π = 3 alınız.)

Sürat = Toplam yol / zaman

Hız = Yer değiştirme / zaman

Çap = 180

r = 90

Çevre = 2.π.r = 2.3.90 = 540 m

Çevrenin yarısını koşmuş.

Alınan yol = 540/2 = 270

a) Sürat = 270 / 30 = 9 m/s

b) Hız = 180/30 = 6 m/s Yer değiştirme, son konum ile ilk konum arasındaki mesafedir. Yani 180 m.

2. A şehrinden yola çıkan bir araç, B şehrinden geçerek C şehrine ulaşıyor. Beklemeden geri dönen araç, B şehrinde duruyor. Tüm hareketi boyunca 6 saat geçtiğine göre aracın,

a) Süratini

Sürat = Alınan yol / zaman

Alınan yol = 270 + 135 + 135 = 540 km

Sürat = 540 km / 6 h = 90 km/h

b) Hızının büyüklüğünü km/h cinsinden hesaplayınız.
Hız = Yer değiştirme / zaman

Yer değiştirme = Son konum - ilk konum

Yani A-B arası.

Hız = 270 km / 6 h = 45 km/h

Hoş geldiniz, onlineodev.com sizlere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.

13.9k soru

14.2k cevap

66 yorum

682 kullanıcı

...