onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
88 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Evet, vardır. Kauçuk yapı itibari ile esnek bir malzemedir. Kuvvet uygulanırsa esneme ve kuvvet kalktığında da tekrar eski haline gelme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle spor ayakkabılarında kullanılır.
  • Spor sırasında ayağa uygulanan kuvvetler, kauçuk tabanın şeklini değiştirir. Bu şekil değişimi sırasında kauçuk taban, potansiyel enerji depolar. Potansiyel enerji, cisimlerin şeklini değiştirdiğinde depoladığı enerjidir.
  • Kuvvet etkisi kalktığında, kauçuk taban eski haline dönerken potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürür. Kinetik enerji, hareket eden cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Bu kinetik enerji sayesinde ayağa bir itme kuvveti uygulanır ve hareket kolaylaşır.
  • Buna göre spor ayakkabı tabanlarının yapımında kauçuk kullanılmasının enerji ile ilgisi vardır. Çünkü kauçuk taban, esneklik potansiyel enerjisi sayesinde hareketi destekler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...