onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
196 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İpek kumaşa sürtülen cam çubuk ile yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk birbirine sürtüldüğünde statik elektriklenme olur. Statik elektriklenme, bir maddenin içerisindeki ya da yüzeyindeki elektrik yüklerinin oransızlığı olarak tanımlanır. Statik elektriklenmede, elektronlar bir maddeden diğer maddeye geçer ve bir madde üzerinde aşırı miktarda pozitif yük, diğeri üzerinde ise buna eşit miktarda bir negatif yük bırakır.

İpek kumaş ile cam çubuk birbirine sürtüldüğünde ipek kumaş negatif, cam çubuk pozitif yükle yüklenir. Bunun nedeni ipek kumaş ile ebonit çubuğun elektron almaya, yün kumaş ile cam çubuğun elektron vermeye yatkın olmasıdır. Aynı şekilde, yün kumaş ile ebonit çubuk birbirine sürtüldüğünde yün kumaş pozitif, ebonit çubuk negatif yükle yüklenir.

Şekildeki iletken K küresine ipek kumaşa sürtülen cam çubuk dokundurulduğunda, küre cam çubuktan pozitif yük alır ve pozitif yüklenir. İletken L küresine ise yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk dokundurulduğunda, küre ebonit çubuktan negatif yük alır ve negatif yüklenir.

Birbirileri ile etkileşecek mesafede olan küreler nasıl hareket eder sorusuna gelince, zıt cins yükler birbirini çeker prensibine göre, pozitif yüklü K küresi ile negatif yüklü L küresi arasında çekim kuvveti oluşur ve küreler birbirine doğru hareket eder.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...