onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
86 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Elektroskop, bir cismin yüklü olup olmadığını ve yüklü ise hangi cins yük ile yüklü olduğunu anlamaya yarayan bir alettir. Elektroskopun yaprakları aynı cins yük ile yüklendiğinde birbirini iter ve açılır. Elektroskopun yaprakları zıt cins yük ile yüklendiğinde birbirini çeker ve kapanır.

Yüklü bir elektroskopun topuzuna bir cisim yaklaştırıldığında yaprakların önce kapandığı, sonra tekrar açıldığı gözleniyorsa, bu durumda elektroskop ile yaklaştırılan cismin yükleri zıt cinstir. Bu durumda şu olaylar gerçekleşir:

  • Yaklaştırılan cisim elektroskobun topuzuna yaklaştıkça, zıt cins yükler birbirini çeker ve elektroskobun topuzundaki yük miktarı artar. Bu sırada yapraklardaki yük fazlalığı azalır ve yapraklar kapanmaya başlar.
  • Yaklaştırılan cisim elektroskobun topuzuna dokundurulduğunda, zıt cins yükler arasında aktarım olur ve elektroskobun topuzu ve yaprakları yaklaştırılan cisim ile aynı cins yüklenir. Bu sırada yapraklarda yük fazlalığı oluşur ve yapraklar tekrar açılır.

Bu şekilde yüklü bir elektroskopun topuzuna bir cisim yaklaştırıldığında yaprakların önce kapandığı, sonra tekrar açıldığı gözlenen durumu açıklayabiliriz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...