onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

3. Bölüm Hizmet Sektörünün Ekonomideki Yer

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

1. Hizmet sektörü içerisinde en fazla istihdam oranına sahip olan ulaşım, ticaret ve turizm faaliyetlerinden hangisi veya hangileri yaşadığınız bölgenin ekonomisinde daha etkindir? Nedenleriyle birlikte sınıfta paylaşınız.

Cevap: Ticaret daha etkilidir. Çünkü biz sanayinin ve ticaretin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyoruz.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı

Aşağıda Türkiye’de turizm sektörüyle ilgili yapılan bazı çalışmalar yer almaktadır. Bu çalışmalardan hangileri turizm sektörünün ekonomiye katkısını artırmaya yöneliktir? İşaretleyiniz.

Turizm bölgelerindeki ağaçlandırma çalışmalarının artırılması (X)
Ev pansiyonculuğu eğitimlerinin artırılması ()
Turistik ürün oluşturulması ve pazarlanması (X)
Ulaşım sistemlerinde kara yollarına daha fazla yatırım yapılması (X)
Tarihî yapıların restorasyon çalışmaları ile turizme açılması (X)
Yatak kapasitesi yüksek otellerin sayısının artırılması Sağlık turizmi, eko turizm ve kongre turizmi gibi farklı turizm alanlarına yatırım yapılması (X)

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

Yukarıda otoyol ağlarımızın bugünkü durumu ile 2023 yılı ve sonrasında planlanan otoyol ağlarını gösteren iki harita verilmiştir.
Avrupa’yı Kafkaslara, Orta Doğu’ya ve Orta Asya’ya bağlayan köprü konumundaki Türkiye’nin Batı’dan Doğu’ya kesintisiz ulaşım imkânını sağlayacak olan otoyol ağının;

1. Nüfus, yerleşme, ticaret ve ekonomi açısından hangi şehirleri nasıl etkileyeceğini yazınız.

Cevap:

  • Samsun: Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Otoyol ağı sayesinde hem batı hem de doğu yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, sanayi ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Rize: Rize, Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan bir şehirdir. Otoyol ağı sayesinde hem batı hem de doğu yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, tarım ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Erzurum: Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Otoyol ağı sayesinde hem batı hem de doğu yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, sanayi ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Kırşehir: Kırşehir, İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında yer alan bir şehirdir. Otoyol ağı sayesinde hem kuzey hem de güney yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, tarım ve sanayi sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Nevşehir: Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde yer alan bir şehirdir. Otoyol ağı sayesinde hem kuzey hem de güney yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, tarım ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Diyarbakır: Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Otoyol ağı sayesinde hem batı hem de doğu yönünde ulaşım kolaylaşacak, ticaret hacmi artacak, sanayi ve tarım sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.

2. Ülkemizin ekonomisine ne gibi katkılarda bulunabileceğini yazınız.

Cevap: Ülke ekonomisi hareketlenip, canlanacak ve yapılan iç ticaret hacmi büyüyecektir.

3. 2023 yılına kadar yapılması planlanan otoyol ağı projesini siz belirleseydiniz haritadakinden farklı olarak hangi güzergâha otoyol yapılmasını önerirdiniz? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

Cevap:

2023 yılına kadar yapılması planlanan otoyol ağı projesi, Türkiye’nin batıdan doğuya ve kuzeyden güneye kesintisiz bir otoyol ağına sahip olmasını amaçlamaktadır. Bu proje, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacaktır.

Ancak, bu projenin haritadakinden farklı olarak bazı güzergâhlar da içermesini önerirdim. Bu güzergâhlar şunlardır:

  • Edirne-Kars Otoyolu: Bu otoyol, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olan Edirne’den başlayarak, Tekirdağ, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars üzerinden Azerbaycan’a açılan kapısı olan Dilucu sınır kapısına ulaşacaktır. Bu otoyol sayesinde Türkiye’nin batısı ile doğusu arasında hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlanacak, ticaret hacmi artacak, sanayi ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • Antalya-Mersin Otoyolu: Bu otoyol, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’dan başlayarak, Alanya, Anamur, Silifke ve Erdemli üzerinden Türkiye’nin en büyük liman kentlerinden biri olan Mersin’e ulaşacaktır. Bu otoyol sayesinde Türkiye’nin güney kıyıları arasında hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlanacak, ticaret hacmi artacak, tarım ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.
  • İzmir-Trabzon Otoyolu: Bu otoyol, Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti olan İzmir’den başlayarak, Manisa, Balıkesir, Bursa, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Sinop ve Samsun üzerinden Türkiye’nin en büyük Karadeniz kenti olan Trabzon’a ulaşacaktır. Bu otoyol sayesinde Türkiye’nin kuzey kıyıları arasında hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlanacak, ticaret hacmi artacak, sanayi ve turizm sektörleri gelişecek, nüfus ve yerleşme artacaktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...