onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
107 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Milli Mücadele Dönemi Genelgeler ve Kongreler şunlardır:

  • Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı (19 Mayıs 1919): Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen bu olayda, Mustafa Kemal ve arkadaşları Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelerek Anadolu’daki direnişi örgütlemeye başlamışlardır.
  • Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919): Mustafa Kemal’in Samsun’dan Havza’ya geçtikten sonra Anadolu’daki sivil ve askeri yetkililere gönderdiği genelgedir. Bu genelgede İzmir’in işgalinin haksız olduğu, işgallere karşı protesto edilmesi gerektiği, İstanbul Hükümeti’ne ve İtilaf Devletleri’ne telgraflar çekilmesi istenmiştir.
  • Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919): Mustafa Kemal’in Amasya’ya geldikten sonra Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele ve Kazım Karabekir ile birlikte hazırladığı genelgedir. Bu genelgede vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu, İstanbul Hükümeti’nin görevini yapamadığı, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracağı, Sivas’ta milli bir kongre toplanacağı, her ilden üç delege seçileceği bildirilmiştir. Bu genelge Türk inkılabının ihtilal safhasının başladığını ilan etmiştir.
  • Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919): Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin çalışmaları sonucu Erzurum’da toplanan kongredir. Bu kongre bölgesel bir kongre olmasına rağmen alınan kararlar tüm yurdu ilgilendirdiği için milli bir kongre olarak kabul edilmiştir. Kongrede milli sınırların belirlenmesi, manda ve himayenin reddedilmesi, Meclis-i Mebusan’ın açılması istenmiş, Temsil Heyeti oluşturulmuş ve Mustafa Kemal başkan seçilmiştir.
  • Balıkesir Alaşehir Kongreleri (26 Temmuz - 25 Ağustos 1919): Batı Anadolu’da işgallere karşı direnen Kuvâ-yi Milliye birliklerinin temsilcilerinin katıldığı kongrelerdir. Bu kongrelerde Batı Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş, milli sınırların korunması, manda ve himayenin reddedilmesi kararlaştırılmıştır.
  • Sivas Kongresi (4 - 11 Eylül 1919): Amasya Genelgesi’nde alınan karar gereği Sivas’ta toplanan kongredir. Bu kongre her yönüyle milli bir kongredir. Kongrede Misak-ı Milli’nin esasları belirlenmiş, milli egemenliğin her şeyin üzerinde olduğu ifade edilmiş, yeni Türk Devleti’nin temelleri atılmıştır. Temsil Heyeti milli bir özellik kazanmıştır.

Onlineodev.com, ödevlerinizde başarıya ulaşmanız için size destek olur.!

2024 LGS Matematik Soru Çözümleri

...