onlineodev.com 'a hoşgeldiz. Lütfen soru sormaktan ve cevap vermekten çekinmeyiniz
75 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kanuni Sultan Süleyman Döneminde İç İsyanlar, hem Anadolu’da hem de Mısır’da çıkan çeşitli ayaklanmalardır. Bu isyanların başlıca nedenleri arasında vergi sorunları, tımarların gaspı, Memlük Devleti’ni yeniden kurma isteği ve sadrazamlık hakkının ihlali sayılabilir.

Bu isyanlardan bazıları şunlardır:

  • Canberdi Gazali İsyanı (1521): Yavuz Sultan Selim zamanında Şam Valiliğine tayin edilen Canberdi Gazali, Yavuz’un ölümünden sonra Memlük Devleti’ni yeniden kurmak için isyan etti. İsyan, Dulkadiroğulları’ndan Şehsuvaroğlu Ali Bey komutasındaki Osmanlı kuvvetleri tarafından bastırıldı.
  • Ahmet Paşa İsyanı (1523-1524): Kanuni’nin sadrazamlığa İbrahim Paşa’yı getirmesi üzerine ikinci vezir olan Ahmet Paşa, Mısır Valiliğine atandıktan sonra eski Memlük ileri gelenleriyle birlikte ayaklandı. İsyan, Sadrazam İbrahim Paşa tarafından bastırıldı.
  • Kalender Çelebi İsyanı (1526-1527): Anadolu’da tımarlarının haksız yere ellerinden alındığını iddia eden bir grup, Kalender Çelebi adında birinin etrafında toplanarak ayaklandı. Bu isyan, Kanuni döneminin en geniş çaplı ayaklanmasıydı. İsyan, Vezir-i Azam İbrahim Paşa tarafından bastırıldı.
  • Baba Zünnun İsyanı (1526-1527): Bozok (Yozgat) Sancağı’nda arazi tahriri yapılırken bir Türkmene fazla vergi takdir edilince itiraz etti. Reddedilince Baba Zünnun önderliğinde ayaklanma çıktı. Baba Zünnun, Adana Valisi Piri Bey tarafından öldürülünce isyan bastırıldı.

Image

"Her Ödevinizde Yanınızdayız!"

2024 LGS Matematik Soru Çözümleri

...