onlineodev.com 'a hoşgeldiz. Lütfen soru sormaktan ve cevap vermekten çekinmeyiniz
81 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

Misakı Milli, Türkiye’nin ulusal sınırlarını belirleyen siyasi ilkeler bütünüdür. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, toprak bütünlüğünü korumak amacıyla oluşturduğu bir çerçeve olarak da tanımlanabilir.

Misakı Milli, 28 Ocak 1920’de İstanbul’da toplanan son Meclis-i Mebusan tarafından oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat’ta kamuoyuna açıklanmıştır. Bildiri, I. Dünya Savaşı’nda kaybedilen toprakların geri alınması ve Türk milletinin bağımsızlığının korunması için asgari şartları içerir.

Misakı Milli’nin altı maddesi şunlardır:

  • Mudros Ateşkesi’nde işgal edilmemiş olan ve Türk çoğunluğun yaşadığı topraklar Türk vatanıdır.
  • Arap çoğunluğun yaşadığı toprakların geleceği halk oylaması ile belirlenecektir.
  • Kars, Ardahan ve Batum’un durumu halk oylaması ile tespit edilecektir.
  • Batı Trakya’nın durumu bölge halkının iradesine göre düzenlenecektir.
  • İstanbul ve Marmara’nın güvenliği sağlanacak, Boğazlar’ın ulaşım ve ticaretine Türkiye ve ilgili devletler karar verecektir.
  • Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman azınlıkların haklarına bağlı olarak verilecektir. Ülkenin her alanda gelişmesi için bağımsız ve özgür olması gerektiği, siyasi, adli ve mali kısıtlamaların kaldırılması gerektiği vurgulanacaktır.

Misakı Milli, Türk Kurtuluş Savaşı’nın siyasi manifestosu olarak kabul edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları büyük ölçüde bu ilkeler doğrultusunda oluşmuştur.

Web sitemizi ziyaret ederken, Google dışında farklı arama motorlarını da kullanmanızı öneriyoruz. Yandex, Bing ve Yahoo gibi alternatifler, farklı algoritmalar ve özelliklerle sizlere daha iyi arama sonuçları sunar. Bu sayede daha iyi sonuçlar alabilir ve aradığınız bilgiye farklı yollarla ulaşabilirsiniz

...