onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
120 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları

Geleneksel çocuk oyunlarımızdan hangilerini biliyorsunuz?

Geleneksel çocuk oyunları, eskiden herkesin oynadığı eğlenceli oyunlardır. Bu oyunlar arasında Yakan Top, Çelik Çomak, Yağ Satarım Bal Satarım, İp Atlama, Kukalı Saklambaç, Seksek, Körebe, Dokuz Taş, Yakartop, Mendil Kapmaca, Yedi Kiremit, Kutu Kutu Pense, Yerden Yüksek, Misket gibi oyunlar yer alır. 

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları

Evde, okulda veya sokakta arkadaşlarınızla birlikte en fazla oynamak istediğiniz geleneksel çocuk oyunu hangisidir?

Cevap:

Geleneksel çocuk oyunları, hem eğlenceli hem de öğretici oyunlardır. Bu oyunlar sayesinde arkadaşlık, paylaşma, işbirliği, yaratıcılık, zeka, hafıza, bedensel ve zihinsel beceriler gibi pek çok değer ve yetenek geliştirilir. Geleneksel çocuk oyunları arasında Yakan Top, Çelik Çomak, Yağ Satarım Bal Satarım, İp Atlama, Kukalı Saklambaç, Seksek, Körebe, Dokuz Taş, Yakartop, Mendil Kapmaca, Yedi Kiremit, Kutu Kutu Pense, Yerden Yüksek, Misket gibi oyunlar yer alır. Ayrıca, gölge oyunu ve Bomfiz Zeka Oyunu gibi yaratıcı oyunlar da geleneksel çocuk oyunları arasında sayılabilir. Devamı

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları

Geçmişten günümüze değişerek gelebilmiş oyuncaklara ve çocuk oyunlarına başka hangi örnekleri verebilirsiniz?

Cevap:

Geçmişten günümüze değişerek gelebilmiş oyuncaklara ve çocuk oyunlarına başka örnekler vermek mümkündür. Örneğin: Devamı

Geleneksel çocuk oyunlarını günümüzdeki oyunlarla karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Evde ve okulda en fazla oynamak istediğim oyun saklambaç oyunu olarak örnek verebilirim.

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları

Aile büyüklerinizden biriyle çocukken oynadığı oyunlar hakkında söyleşi yapınız. Ona konuyla ilgili olarak aşağıdaki soruları sorunuz. Aldığınız cevapları defterinize yazınız.

• Çocukluğunuzda hangi oyunları oynardınız?

Mendil kapmaca
Kutu kutu pense
Beştaş
Seksek
Körebe,
Saklambaç
Yakan top
İstop

• Oynamaktan en çok hoşlandığınız oyun hangisiydi?

Cevap: Körebe karma oynanan bir grup oyunudur. Oyuna başlamadan önce tekerleme ya da sayı ile “ebe” belirlenir. Ebenin gözü bir bezle bağlandıktan sonra bir meydanda ebe tarafında serbestçe dolaşır. Ebenin görevi arkadaşlarından birini eliyle yakalayıp ebelikten kurtulmaktır. Oyuncular, oyun esnasında “körebe sesime gel” diye seslenip elleriyle ebeye dokunarak eğlenirler. Ebe bu seslenmelerden ve oyuncuların kendisine dokunmalarından yararlanarak oyunculardan birini yakalamaya çalışır.

• Bu oyun nasıl oynanıyordu?

Cevap: Oyuncular, oyun esnasında “körebe sesime gel” diye seslenip elleriyle ebeye dokunarak eğlenirler. Ebe bu seslenmelerden ve oyuncuların kendisine dokunmalarından yararlanarak oyunculardan birini yakalamaya çalışır.

• Oyunlarınız sırasında hangi oyuncakları ve araç gereçleri kullanıyordunuz?

Cevap: Genelde etrafımızda bulunan nesneleri kullanıyorduk. Mesela körebe için ev bezi, ya da Çelik çomak için taşları veya sopaları kullanıyorduk.

• Çocukluğunuzda oynadığınız oyunlardan günümüzde de devam edenler var mı? Varsa bu oyunlar hangileridir?

Var bunlardan devam edenlerden bazıları şunlardır:

  • Saklambaç
  • Çelik-çomak
  • Misket
  • Körebe

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...