Küresel ekonomik gelişmeler, küreselleşme kavramı ve süreci ve Türkiye’nin dış ticaret verileri hakkında bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca, bir soru-cevap sitesinde bu konuya benzer bir soruya verilen bir cevap da mevcuttur.
Web arama sonuçlarımdan elde ettiğim bilgilere göre, gelecekte uluslararası ticaret hacmi ve ağında yaşanabilecek değişiklikler şöyle özetlenebilir:
-
Dijitalleşme ve e-ticaret: Değişen sosyoekonomik şartlar, ticaretin daha çok dijital platformlar üzerinden yürütülmesini gerektirmektedir. Özellikle Kovid-19 salgını, fiziksel sınırları aşan ve sosyal mesafeyi koruyan e-ticaretin önemini artırmıştır. E-ticaret, ticaret hacmini ve çeşitliliğini artırmakta, tedarik zincirlerini kısaltmakta ve maliyetleri azaltmaktadır. E-ticaretin gelişmesi için, dijital altyapının güçlendirilmesi, güvenlik ve gizlilik sorunlarının çözülmesi, uluslararası standartların oluşturulması ve ticari anlaşmazlıkların çözümü için mekanizmaların kurulması gerekmektedir.
-
Asya-Pasifik bölgesinin yükselişi: Değişen sosyoekonomik şartlar, Asya-Pasifik bölgesinin küresel ticarette daha baskın bir rol almasını sağlamaktadır. Bu bölge, dünyanın en büyük nüfusuna, en hızlı büyüyen ekonomilerine, en dinamik pazarlarına ve en zengin doğal kaynaklarına sahiptir. Bu bölge, hem üretim hem de tüketim merkezi olarak küresel ticaretin lokomotifi haline gelmiştir. Bu bölgedeki ülkeler arasında ticari entegrasyonun artması, bölgesel ticaret anlaşmalarının çoğalması ve bölgesel kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi, bu bölgenin küresel ticaret ağında daha fazla söz sahibi olmasını sağlamaktadır.
-
Sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi: Değişen sosyoekonomik şartlar, ticaretin sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi ilkelerine uygun olarak yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre kirliliği, biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sorunlar, ticaretin hem kaynak hem de pazar açısından etkilenmesine neden olmaktadır. Bu sorunların çözümü için, ticaretin çevreye duyarlı, enerji verimli, karbon salınımını azaltan, atık yönetimini sağlayan ve yenilenebilir kaynaklara dayanan bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu amaçla, ticaret politikalarının çevre politikalarıyla uyumlu hale getirilmesi, yeşil teknolojilerin geliştirilmesi ve ticareti, çevre standartlarının oluşturulması ve uygulanması, çevre dostu ürün ve hizmetlere talebin artırılması gibi adımlar atılmalıdır.
Bu cevap, değişen sosyoekonomik şartlar göz önüne alındığında gelecekte uluslararası ticaret hacmi ve ağında ne gibi değişiklikler yaşanabileceğini örnek vererek açıklamaktadır.