onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
63 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

“Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” atasözü, çalışmanın ve emeğin önemini vurgulayan bir öğüttür. Bu atasözü, toplumda genel olarak kabul görmüş bir gerçeği ifade eder: Eğer bir kişi bir işte emek harcamazsa, o işten kazanç beklememelidir. İşte bu atasözünü açıklayan bir kompozisyon:


Emek Olmadan Yemek Olmaz

Zamanın başlangıcından beri insanlık, hayatta kalabilmek ve ilerleyebilmek için çalışmanın zorunluluğunu kavramıştır. Tarlada ter döken çiftçinin, hasat zamanında yüzünün gülmesi gibi, hayatın her alanında emek sarf edenlerin çabaları sonunda meyvelerini verir. “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” atasözü de, bu evrensel gerçeği öz bir şekilde ifade eder.

Tarlada iz bırakmak, yani çalışmak, emek vermek, ter dökmek; bunlar, başarıya ulaşmanın temel taşlarıdır. Bir öğrenci derslerine ne kadar çok çalışırsa, sınavlarda o kadar başarılı olur. Bir sporcu, antrenmanlarda ne kadar çok ter dökerse, yarışmalarda o kadar iyi performans gösterir. Bir sanatçı, eserine ne kadar çok zaman ayırırsa, o eser o kadar çok takdir toplar.

Bu atasözü, aynı zamanda adaletli bir toplum düzeninin de simgesidir. Çünkü emek vermeden elde edilen başarılar, genellikle adil olmayan yollarla elde edilmiştir ve bu tür başarılar toplum tarafından onaylanmaz. Emek, alın teri, dürüstlük; bunlar, toplumun temel değerleridir ve bu değerler üzerine kurulu bir toplumda herkesin emeğinin karşılığını alması beklenir.

Sonuç olarak, “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” atasözü, çalışmanın, emeğin ve alın terinin kıymetini bilen bir toplumun, bireylerinin de bu değerleri benimsemesi gerektiğini hatırlatır. Her birey, kendi tarlasında iz bırakmalı, yani kendi alanında çalışmalı ve emek vermelidir. Böylece, harman zamanı geldiğinde, yani başarıya ulaştığında, yüzü gülümseyebilir ve emeğinin karşılığını alabilir.


Bu kompozisyon, atasözünün anlamını ve toplumdaki yerini açıklar ve aynı zamanda çalışmanın ve emeğin bireysel ve toplumsal önemini vurgular. Emeğin karşılığının alınması, hem bireyin hem de toplumun sağlıklı işleyişinin bir göstergesidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...