onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
101 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İslam biliminin önde gelen bazı alimleri bu konularda önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bunlardan biri de Muhammed bin Musa el-Harezmi’dir.

Harezmi, İslam dünyasında cebir ilminin kurucusu kabul edilen ve yeni matematik kavramlarını 830’lu yıllarda Bağdat’ta tanıtan bir matematikçi, astronom ve coğrafyacıdır. Harezmi’nin Latince’de algoritm olarak bilinen ismi, bilgisayar terimi olan algoritmanın kaynağıdır. Harezmi’nin kitabı Al-Jabr wa’l-Muqabala, bugün çalıştığımız cebirin temellerini oluşturur.

Harezmi ayrıca Hint-Arap sayı sisteminin ilk kullanıcılarından biri olarak da bilinir. Bu sayı sistemi sıfır rakamını da içerir. Ancak sıfır rakamının kökeni Hindistan’a kadar uzanır ve Hint matematikçiler tarafından M.S. 5. yüzyılda ortaya çıkarılmıştır. Sıfır rakamının İslam dünyasına Hint-Arap sayı sistemiyle birlikte yayılması Harezmi’nin eserleriyle mümkün olmuştur.

Logaritma ise üs alma işleminin tersi olarak tanımlanabilir. Logaritmanın ilk fikir babası olarak 16. yüzyılda yaşamış İskoçyalı matematikçi John Napier kabul edilir. Napier’in logaritma tablolarını geliştirmesinin ardından İngiliz matematikçi Henry Briggs logaritmayı onluk tabana göre hesaplamıştır. Logaritmanın modern tanımını ise 17. yüzyılda yaşamış İsviçreli matematikçi Leonhard Euler yapmıştır.

Dolayısıyla logaritmanın kurucusu kabul edilen aynı zamanda cebirin temellerini atan ve sıfır rakamını bulan alim diye bir kişi yoktur. Ancak bu konularda önemli katkılarda bulunan alimlerden biri de Harezmi’dir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...