Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Türkiye’de belli başlı dört ana iklim tipine rastlanır.
Bunlar:
-
Karasal iklim: Bu iklim tipi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir kısmı ve Trakya’nın iç kısımlarında görülür. Bitki örtüsü bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Sıcaklık farkları yüksektir.
-
Akdeniz iklimi: Bu iklim tipi, Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Fırat’ın batısında (Gaziantep, Kilis) görülür. Bitki örtüsü makidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Turunçgillerin tarımı için elverişlidir.
-
Karadeniz iklimi: Bu iklim tipi, Karadeniz kıyıları ve kuzey Marmara’da görülür. Bitki örtüsü gür ormandır. Her mevsim yağışlıdır. Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır.
-
Marmara iklimi: Bu iklim tipi, Marmara Bölgesi’nde görülür. Bitki örtüsü orman ve bozkırdır. Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin karışımıdır. Yazlar sıcak ve kurak veya serin ve yağışlı, kışlar ılık veya soğuk olabilir.