onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
98 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hatay’ın ana vatana katılması sürecinde Atatürk şu politikaları izlemiştir:

  • Hatay’ın Türkiye’ye katılması için uluslararası alanda diplomasi yürütmüştür. Fransa, İngiltere, Sovyetler Birliği ve Arap ülkeleri ile görüşmeler yapmış ve Hatay’ın Türkiye’ye bağlanmasının bölge barışına katkı sağlayacağını savunmuştur.
  • Hatay’ın Türkiye’ye katılması için halk desteği sağlamıştır. Hatay’da yaşayan Türklerin milli bilinçlerini uyandırmak ve bağımsızlık isteklerini güçlendirmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. Hataylı siyasetçileri, gazetecileri ve aydınları Ankara’ya davet etmiş, Hataylı öğrencilere burs vermiş ve Hataylı askerleri Türk ordusuna almıştır.
  • Hatay’ın Türkiye’ye katılması için hukuki zemin hazırlamıştır. Lozan Antlaşması’nda Hatay’ın Fransa mandasında kalmasını kabul etmiş ancak bu durumun geçici olduğunu belirtmiştir. 1936 yılında Fransa ile imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Hatay’ın özerkliğinin tanınmasını sağlamıştır. 1938 yılında ise Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması ile Hatay’ın bağımsız bir cumhuriyet olmasını ve kendi geleceğine karar vermesini sağlamıştır.

Bu politikalar sonucunda 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay Meclisi, Hatay’ın Türkiye’ye katılma kararını almış ve 29 Haziran 1939 tarihinde de Türkiye Büyük Millet Meclisi bu kararı onaylamıştır. Böylece Hatay sorunu çözümlenmiş ve Hatay ana vatana katılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...