onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sıra Sizde

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, yukarıda verilen kelimelerden uygun olanı yerleştiriniz.

  • Lozan’da boğazların kontrolünü uluslararası bir komisyonun yönetmesi Türkiye’nin bağımsızlık hakkının engellenmesi demektir.
  • Uluslararası alanda haklılığı ortaya koymak ve İtilaf devletlerinin saldırgan tutumu karşısında Türkiye, ilgili devletleri görüşmeye çağırdı.
  • Savaş gemilerinin boğazlardan geçişinin sınırlandırılması Türkiye’nin jeopolitik ve siyasi önemini artırmıştır.

Milletler Cemiyetinin kuruluş amacı ve yaptığı çalışmalarla ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap:

  • Milletler Cemiyeti, I. Dünya Savaşı sonrasında ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları savaşa evrilmesini önlemek ve barış ve güvenlik tesis etmek amacıyla oluşturulmuş uluslararası iş birliğine ve uluslararası hukuka dayalı bir kuruluştur. 1919 Paris Barış Konferansı’nda taslağı oluşan ve 10 Ocak 1920 tarihli Milletler Cemiyeti Tüzüğü ile yürürlüğe giren Cemiyetin kurulma fikri, ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın liberal kapitalist bir dünya ekonomisi, serbest ticaret ve tüm ülkelerin siyasi bağımsızlıklarını garanti eden uluslararası bir yapı ile uluslararası refah ve barışın sağlanabileceğine yönelik 14 ilkesine (Wilson İlkeleri) dayandırılır.
  • Milletler Cemiyeti, üye devletlerden oluşan bir Genel Kurul, beş daimi ve dört geçici üyeden oluşan bir Konsey, bir Sekreterya, bir Adalet Divanı ve çeşitli komisyon ve kurullardan oluşan bir örgüt yapısına sahiptir. Cemiyet, üye devletlerin antlaşmalara uymalarını, savaşa başvurmamalarını, silahlanmayı azaltmalarını, uluslararası iş birliğini geliştirmelerini, azınlık haklarını korumalarını, manda yönetimini denetlemelerini ve uluslararası hukuku uygulamalarını sağlamaya çalışmıştır.
  • Milletler Cemiyeti, bazı başarılar elde etmiş olsa da, pek çok sorunla karşılaşmıştır. Cemiyet, ABD, SSCB, Almanya, Japonya gibi önemli devletlerin üyeliğinden yoksun kalmış, üye devletlerin çıkar çatışmaları ve bağlılıkları nedeniyle etkin kararlar alamamış, savaş tehditlerine karşı yaptırım gücü bulunmayan bir kurum olarak kalmıştır. Cemiyet, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelleyememiş, savaş sonrası 1946 yılında dağılmıştır.

Yunanistan’ın, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olması için teklif veren devletlerden biri olması ile ilgili neler söylenebilir? Açıklayınız.

Cevap:

Yunanistan’ın, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olması için teklif veren devletlerden biri olması ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Yunanistan, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olmasını, savaş hukukunun korunması ve adalardaki hakimiyetini sürdürmek için istemiştir. Yunanistan, uluslararası yaptırım gücü olan bir örgütün varlığından faydalanmak istemiştir.
  • Yunanistan, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olmasını, iki ülke arasındaki ilişkilerin uluslararası alanda tanınması ve hukuki olarak antlaşmalarda belirsizlik olmaması için de desteklemiştir. Yunanistan, Türkiye ile olan sorunlarını barışçıl yollarla çözmeyi amaçlamıştır.
  • Yunanistan, Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olmasını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve bağımsızlığını kabul ettiğini göstermek için de önemsemiştir. Yunanistan, Türkiye ile olan ilişkilerini normalleştirmek ve komşuluk ilişkilerini geliştirmek istemiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...