onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

4. ÜNİTE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Atatürkçülüğün tanımını yapınız.

Atatürkçülüğün amacı Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığa, huzur ve refaha sahip olması , devletin ,millet egemenliği esasına dayandırılması ,aklın ve bilimin rehberliğinde Türk kültürünün çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarılmasıdır.

2. Atatürk ilkelerinin amaçları nelerdir? Açıklayınız.

Atatürk ilkelerinin amacı, Türk milletini aklın ve bilimin öncülüğünde çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmaktır. Atatürk’e göre çağdaş milletler, bu niteliklerini bilim ve teknolojiyi kendilerine rehber ederek kazanmışlardır. O hâlde, Türk milletine de her alanda yol gösterecek tek rehber, bilim ve teknik olmalıdır.

Atatürk ilkelerinin amacı, Türk milletinin birlik, beraberlik içinde onurlu ve mutlu bir hayat sürmesini sağlamaktır.  Atatürk, millî birlik ve beraberliğin güçlükleri yenmede önemli bir rol oynadığını belirtmiştir Millî birlik ve beraberlik aynı zamanda Türkiye’nin bağımsızlığını ve gücünü korumasını sağlar.

Atatürk ilkelerinin amacı, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk milleti denir. Atatürk ilkeleri, Türk milletinin milli kültürünü korur ve geliştirir. Milli kültür, Türk milletinin ortak değerlerini, tarihini, dilini, sanatını, ahlakını ve geleneklerini ifade eder. Milli kültür aynı zamanda Türk milletinin kimliğini oluşturur.

Atatürk ilkelerinin amacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesi, güçlenmesi ve sonsuza kadar bağımsız yaşamasıdır. Bunun için yeni Türk devleti, Atatürk ilkeleri ile çağdaş temeller üzerinde kurulmuştur. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.

3. Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı esaslar nelerdir? Belirtiniz.

Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esaslar, Türk milleti ve millî tarih bilinci, vatan ve millet sevgisi, millî dil, bağımsızlık ve özgürlük, millî egemenlik, çağdaşlaşma ideali, millî kültürün geliştirilmesi, millî birlik ve beraberlik ve ülke bütünlüğüdür.

Türk milleti ve millî tarih bilinci, fertlerin ve milletlerin tarihlerine ve geçmişlerine bağlılıkları, tarihlerindeki övünülecek olaylar ve şahsiyetler ile gurur duymaları, onlardan cesaret ve örnek almalarıdır. Böylece geçmişteki kötü olaylardan ders alarak böyle durumlara bir daha düşmemeleridir.

Vatan ve millet sevgisi, atalarımızın kan dökerek, can vererek bizlere miras bıraktığı, üzerinde yaşadığımız kutsal topraklara bağlılık ve sahip çıkma duygusudur. Bu duygu aynı zamanda bağımsızlık savaşının zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır.

Millî dil, Türk milletini bir arada tutan, birlik ve beraberlik içinde yaşamasını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir. Dil, millî birlik ve beraberliği korumada en etkili güçtür. Dil millî duyguyu geliştirerek, bağımsızlığın korunmasını sağlar.

Bağımsızlık ve özgürlük, Türk milletinin karakterini oluşturan en önemli değerlerdir. Atatürk yeni Türk devletini bu düşünceden ilham alarak kurmuştur. Hür ve bağımsız olmayan bir millet, istediği gibi hareket edemez.

Millî egemenlik, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel ilkesidir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi ile kurulmuştur. Atatürk inkılâplarını bu ilkenin ışığında gerçekleştirmiştir.

Çağdaşlaşma ideali, Atatürk’ün en büyük amacıdır. Türk milletini çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmak istemiştir. Atatürk Türk milletinin çağdaşlaşmasını her şeyden önce bir hayat davası ve var olma mücadelesi olarak kabul etmiştir.

Millî kültürün geliştirilmesi, millî benliğin gelişmesinde, güçlenmesinde önemli rol oynar. Millî kültür dinamik ve gelişmeye açık olmalıdır. Aksi takdirde çağdaş kültürlerin gerisinde kalır.

Millî birlik ve beraberlik, Türk milletinin içinde bulunduğu zorlukları aşmasında en büyük güçtür. Millî birlik ve beraberlik aynı zamanda Türkiye’nin iç ve dış tehditlere karşı direncini artırır.

4. Cumhuriyet yönetiminin Türk toplumuna sağladığı yararlar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:

Cumhuriyet yönetimi, Türk milletini devlet yönetiminde söz sahibi yapmıştır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşların seçme ve seçilme hakkı vardır. Böylece halkın iradesi devlet yönetimine yansımıştır.

Cumhuriyet yönetimi, Türk milletinin hak ve özgürlüklerini güvence altına almıştır. Cumhuriyetle birlikte ülkemizde insan hakları alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Vatandaşların temel hak ve özgürlükleri, başta anayasa olmak üzere yasalarla korunmuştur. Ayrıca insan haklarını korumak amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları görev yapmaktadır.

Cumhuriyet yönetimi, Türk milletinin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını hedeflemiştir. Atatürk’ün en büyük amacı, Türk milletini çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmaktır. Bu doğrultuda cumhuriyet döneminde eğitim, kültür, sanat, bilim, teknoloji alanlarında önemli atılımlar yapılmıştır. Türk milleti çağdaşlaşma yoluna cumhuriyet ve onun vazgeçilmez unsuru olan demokrasi ile girmiş, kısa zamanda bu yönetimin yararlarını görmüştür.

Cumhuriyet yönetimi, Türk milletinin milli birlik ve beraberliğini sağlamıştır. Milli birlik ve beraberlik toplumu bir arada tutar, birbirine kenetler, dayanışmayı sağlar. Milli birlik ve beraberlik aynı zamanda Türkiye’nin iç ve dış tehditlere karşı gücünü artırır. Cumhuriyet yönetimi milli birlik ve beraberliği korumak için milli kültür değerlerine önem vermiş, milli dilin geliştirilmesi için çalışmalar yapmıştır.

6. Devletçilik ilkesinin çıkış sebeplerini ve bu ilkenin önemini belirtiniz.

Devletçilik ilkesinin çıkış sebepleri arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik olarak bağımsızlığını sağlamak, sanayileşme ve kalkınma hamlelerini gerçekleştirmek, milli sermayeyi güçlendirmek, özel sektörü desteklemek ve denetlemek, halkın refah ve mutluluğunu artırmak gibi sebepler bulunmaktadır.

Devletçilik ilkesinin önemi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal politikalarını belirlemekte, halkın kendi gücüyle yapamayacağı her işi devletin üstlenmesini sağlamakta, serbest piyasa rekabetini devlet tarafından kontrol etmekte, özel sektörde her türlü girişimi devlet tarafından teşvik etmekte ve fırsat yaratmakta, eğer özel sektördeki firmaların söz konusu yatırımlar için bütçesi yetersiz kalırsa o durumlarda sorumluluğu devlet almakta ve hizmeti halka devlet götürmektedir.

Devletçilik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplar arasında Şeker Fabrikalarının kurulması, Sümerbank’ın kurulması, Etibank’ın kurulması, Türkiye İş Bankası’nın kurulması, Türk Hava Yolları’nın kurulması, Devlet Demir Yolları’nın kurulması, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın kurulması gibi inkılaplar sayılabilir.

7. Laiklik ne demektir? Türk toplumuna sağladığı yararlar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:

Laiklik, devletin ülkedeki mevcut dinlere karşı tarafsızlığı, tüm vatandaşların dini inançlarına saygı göstererek herhangi bir din ve mezhebin iç düzenine, ibadet, ahkâm ve erkânına müdahale etmemesi, dinin etkilerinin ulusal bilinç içinde eritilmesi olarak tanımlanabilir. Laiklik aynı zamanda akli düşünce ile dini düşüncenin ayrılması, devletin egemenliğinin kaynağının halkın iradesi olması, toplumsal kurum ve ilişkilerin dinî temellerinden uzaklaştırılarak laikleştirilmesi anlamına da gelir.

Laiklik ilkesinin Türk toplumuna sağladığı yararlar arasında din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması, yargı önünde bütün vatandaşların eşit kabul edilmesi, hukuk birliğinin gerçekleştirilmesi, toplumu inancına ve dinine göre değil, vatandaşlık anlayışına göre tanımlayarak toplumsal alanda kaynaşma sağlanması, milli birlik ve beraberliğin güçlenmesi, toplum hayatında barış ve huzurun sağlanması, çağdaşlaşma ve gelişmenin yolunun açılması, Türk kadınına sosyal ve siyasal haklar verilmesi, milletin devlet yönetiminde söz ve karar sahibi olması temin edilmesi, bilimsel esaslar ve modern teknolojinin etkili bir biçimde kullanılmasına olanak tanınması gibi yararlar sayılabilir.

8. Atatürk ilkelerine niçin sahip çıkmamız gerektiğini belirtiniz.

Cevap:

Atatürk ilkelerine sahip çıkmak; demokrasiyi, laikliği, milliyetçiliği ve insan haklarını benimseyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını devam ettirmek demektir. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ilkelerinin üzerine kurulmuş bir devlettir. Bu ilkeler sayesinde Türk milleti bağımsızlığını, özgürlüğünü, onurunu ve saygınlığını kazanmıştır. Bu değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak için Atatürk ilkelerine sahip çıkmak zorundayız.

Atatürk ilkelerine sahip çıkmak; ülkemizde barış ve huzur ortamını sağlayarak millî birliği güçlendirmek demektir. Atatürk ilkeleri, Türk milletinin özellikleri, bugünkü ve gelecekteki gereksinimleri göz önüne alınarak belirlenmiş millî bir düşünce sistemidir. Bu ilkeler, toplumu inancına ve dinine göre değil, vatandaşlık anlayışına göre tanımlayarak toplumsal alanda kaynaşma sağlamıştır. Yargı önünde bütün vatandaşlar eşit kabul edilmiş ve hukuk birliğinin sağlanmasında etkili olmuştur. Millî egemenliğini, bireysel hak ve özgürlükleri esas alan, koruyan ve geliştiren Atatürk ilkeleri, ülkemizde demokrasinin yerleşmesinde etkili olmuş; milletlerarası alanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni saygın bir konuma getirmiştir.

Atatürk ilkelerine sahip çıkmak; Türk milletinin çağdaşlaşma ve gelişme yolunda ilerlemesini sağlamak demektir. Atatürk ilkeleri, Türk milletine yeni bir yaşam biçimi getirmiş, kalkınma ve gelişmemize önemli katkılarda bulunmuştur. Atatürk ilkeleri ışığında modern ve çağdaş bir toplum yapısına kavuşmuştur. Çağdaş ve modern toplum yapısını devam ettirmek, Atatürk ilkelerine sahip çıkarak, onu yaşatarak sağlanır. Atatürk ilkeleri; akıl ve bilime dayanan, yeniliklere açık, ilerici bir dünya görüşüdür. Bu ilkelere bağlı kalarak bilimsel, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde önemli gelişmeler yaşanabilir. Eğitimin akıl ve bilime dayandırılması, kadın haklarının tanınıp kadın-erkek eşitliğinin her alanda gerçekleştirilmesi laiklik sayesinde olmuştur.

9. Atatürk’ün kişisel özelliklerinden akla ve bilime niçin önem verdiğini açıklayınız.

Cevap:

Atatürk’ün kişisel özelliklerinden biri de hakikati arama gücüydü. O, gerçekçi bir insandı ve her konuda bilimsel verilere dayanarak karar verirdi. Akla ve bilime önem vermesinin nedeni, milletini tam bağımsız, çağdaş ve ileri uygarlıklar düzeyine ulaştırmak istemesiydi. Bu ideali için çok çalıştı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Atatürk, bilimin ve eğitimin önemini şöyle vurgulamıştır:

“Yeni Türkiye’nin temeli ilimdir. İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulusun anlayışına göre uygulayacağız. Çünkü ilim ve fenin ulusu yoktur. İlim ve fen bütün insanlığın malıdır.”

“Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır.”

“geri – ileri – ilericilik – laiklik – ekonomik – sosyal – başarılar – mükâfat – uzak – kaldırmak – yavaşlatmak – yakın – kültür – ahlak – kurumların – okulların”

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerlere yukarıda verilen kelimeleri uygun alanlara yazınız.

1. İnkılapçılık, zamana göre geri kalmış bütün kurumların ortadan kaldırmak ve yerine çağdaş kurumların getirilmesi demektir.

2. Devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılmasına laiklik denir.

3. Siyasi, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanla söner.

4. Toplumsal bir varlık olan insanın yaşarken kazandığı bilgi, sanat, inanç, hukuk, gelenek ve alışkanlıklarının tümüne kültür denir.

C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (D) Türk milletinin tarihî gerçeklerinden ve ihtiyaçlarından doğmuş olan Atatürkçülük, ilerleme ve yenileşmeyi hedefleyen bir sistem olarak bilinir.

2. (Y) Türk milletinin bağımsız ve özgür yaşaması için Kurtuluş Savaşı’nda ve sonrasında gösterdiği dinamizme sosyal güç denir.

3. (D) Cumhuriyet, egemenliğin bir kişiye veya zümreye değil, bütün yurttaşların yönetime eşit biçimde katıldıkları bir yönetim şekli olarak tanımlanır.

4. (Y) Atatürk’ün milliyetçilik ilkesi ile ulaşmak istediği amaçlardan biri de din birliğini gerçekleştirmektir.

5. (D) Tüm çağdaş yönetim biçimlerinde olduğu gibi Atatürk’ün halkçılık anlayışına uygun olarak Türk milletine demokratik hakların tamamı verilmiştir.

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. • Devletin belli bir grup tarafından yönetilmesini engellemek

• Toplumun tüm kesimlerinin yönetime katılmasını sağlamak

• Toplumda bireysel ayrıcalıkların yaşanmasını engellemek

Yukarıda özellikleri verilen Atatürk ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Milliyetçilik B) Cumhuriyetçilik C) Laiklik D) Devletçilik

Cevap: B

2. Türkiye Cumhuriyeti’nde sınıflaşmanın ortadan kaldırılması ve toplumun birbiriyle kaynaşması Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden hangisinin sonucunda gerçekleşmiştir?

A) Halkçılık B) Laiklik C) Devletçilik D) İnkılapçılık

Cevap: A

3. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk ilkelerinin ortak özelliklerinden biri değildir?

A) Türk toplumunun ihtiyaçlarından doğmuştur.

B) Aklı ve bilimi esas alır.

C) Toplum yaşamına uygulanamaz.

D) Birbirinden ayrılmaz bir bütünlük taşır.

Cevap: C

4. I. Sürekli olarak çağdaşlaşmayı öngörmesi

II. Eski kurumlan yenilemesi

III. Gelişme ve ilerlemeye açık olması

Yukarıda verilenler Atatürk’ün hangi ilkesi ile doğrudan bağlantılıdır?

A) Milliyetçilik B) Devletçilik C) Halkçılık D) İnkılapçılık

Cevap: D

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır:

• Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi.

• Ekonomik ve sosyal ilişkilerden kaynaklanan sınıf farklılığının ortadan kaldırılması.

• Millî birlik ve beraberliğin sağlanması.

Bu çalışmalar aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgili değildir?

A) Cumhuriyetçilik B) Halkçılık C) Milliyetçilik D) Devletçilik

Cevap: D

6. Atatürk cumhuriyetin ilanından sonra modern bir toplum oluşturmak için birçok inkılap yapmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal alanda yapılan inkılaplar arasında yer almaz?

A) Şapka inkılabı

B) Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması

C) Takvim, saat ve ölçülerde değişim

D) Halifeliğin kaldırılması

Cevap: D

7. Saltanat yönetiminden millf egemenliğe geçiş ile Atatürk ilkelerinden hangisi uygulanmıştır?

A) Milliyetçilik B) Devletçilik C) Cumhuriyetçilik D) Laiklik

Cevap: C

8. Laikliğin Türk toplumuna sağladığı en önemli fayda aşağıdakilerden hangisidir?

A) Millî bütünlüğün sağlanması

B) Millî güvenliğin sağlanması

C) Çok partili hayata geçişin sağlanması

D) Akılcı ve bilimsel gelişmenin sağlanması

Cevap: D

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...