onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
336 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından düzenlendi

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı 

 Türk Dil Kurumu Türkçeyi yabancı dillerin etkisinden kurtarmak için yabancı kelimelere Türkçe karşılıkları bulmaya çalışmaktadır.Siz de aşağıda verilen örnekleri inceleyerek yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmaya çalışınız.

YABANCI KELİME / TÜRKÇE KARŞILIĞI

Bilboard — Reklam Panosu

Ajanda — Andaç / Takvimli Defter

Zapping — Kanal Değiştirmek

Fitness — Spor Salonu

 8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı 

 Osmanlı Devleti zamanındaki üniversite eğitimi hakkında bir araştırma yapınız.

Osmanlı Devleti zamanında üniversite isimleri “Fener Evi” anlamına gelen “Darü’l Fünün” adı verimiştir.Fener Evi’nde genellikle dini ilimler öğretilirdi.Bunun yanı  sıra fen bilimleride öğretilmekteydi.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı 

 Atatürk’ün sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünden ne anlıyorsunuz?

Sanat bir toplumu  yansıtan ayna gibidir. Bu nedenle sanat ve sanatçının olmadığı bir toplum geri kalmış ve derdini anlatamayan bir toplumdur.Su ve güneş bizim için ne kadar önemliyse sanat ve sanatçıda o kadar önemlidir.

 8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı 

 Osmanlı Devleti döneminden toplumun giyim şekli hakkında bir araştırma yapınız.

Devlet adamları başında büyük sarıklar olurdu. Halktan erkekler başlarında kırmızı fes ve genelde şalvar giyerlerdi. Kadınlar ise yüzü ve elleri görünecek şekilde her yeri kapalı gezerlerdi.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı 

Tekke, zaviye ve türbeler kapatılırken Türk büyüklerine ve alimlere ait türbelerin kapatılmaması hakkında görüşlerinizi söyleyiniz?

Tekke, zaviye ve türbeler halkı yanlış yönlendirdikleri için kapatılmıştır.Geçmişte yaşamış Türk alimlerimize saygı ve inancımızdan dolayı türbeler kapatılmamıştır.

Osmanlı Devleti’nde kullanılan takvim, saat ve ölçüler hakkında bir araştırma yapınız. Bu ölçülerin günümüzde kullanılıp kullanılmadığını söyleyiniz.

Rumi ve Hicri takvim kullanılırdı. Rumi takvim vergi hesaplanması için Hicri takvim ise, günlük ihtiyaçlar için kullanılırdı.Alaturka saat kullanılırdı.Ölçü birimi olarak da arşın,okka,enzade kullanılırdı.Günümüzde takvim olarak Miladi takvim, saat olarak uluslararası saat ve ölçü birimleri olarak da kilogram ve metre kullanılmaktadır.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı 

Ölçü ve tartı birimlerinde uluslararası sisteme geçildiğinde ülkenin ticari ilişkilerinde nasıl bir değişim olmuştur?

Aynı ölçü birimleri kullanılarak güvenli ve anlaşılabilir bir ticaret yapma konusunda kolaylık sağlanmıştır.

Ailenizin kullandığı soyadını nasıl aldığını biliyor musunuz ? Soyadınızın nasıl ve  ne zaman alındığı hakkında bir araştırma yapınız.

Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra 1934 yılında Soyadı Kanunu çıkarılmıştır.Bu kanuna göre de herkesin soyadı alması zorunludur.

Soyadı Kanunu olmasaydı ne gibi sorunlarla karşılaşırdık?

İnsanlar birbirleri ile karışırdı.Resmi işler birbirine girer ve ciddi sıkıntılar çıkabilirdi.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı 

Türk kadınının 1394 yılında elde ettiği seçme ve seçilme hakkının diğer ülkelerdeki tarihlerini inceleyerek bu konudaki düşüncelerinizi açıklayınız.

Batılı ülkelere göre yıllar öncesinde Türk kadını seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bu durumda ülkemizde demokrasinin ve eşitliğin esas alındığını gösterir.

Atatürk’ün Türk kadınlarına sosyal, siyasal , spor, sanat, bilim vb. alanlarda sağladığı haklarla ilgili araştırma yapınız. Günümüzde Türk kadının gösterdiği başarılara örnek verebileceğiniz birisi var mı?Bu kişi hakkında bilgi toplayınız.

1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk kadını aile ortamında, iş hayatında , kültürel ve ekonomik alanda söz ve karar sahibi olmuştur. Daha sonra kademeli olarak seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.

SABİHA GÖKÇEN

Türk kadının göstermiş olduğu başarıların en başında Sabiha Gökçen gelmektedir. Dünya’da ilk kadın savaş uçağı pilotudur.Eğitim masrafları Atatürk tarafından karşılanmıştır.Soyadı kanunu ile birlikte Atatürk kendisine “Gökçen” soyadını vermiştir.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı 

Atatürk’ün ekonomi alanında söylemiş olduğu “Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik zaferler ile taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler kalıcı olmaz, az zamanda söner…”

Atatürk bu sözünde ekonomik bağımsızlığın öneminden bahsetmiştir. Çünkü ne kadar savaşları kazansanız da başarılar elde etseniz de ekonomik bağımsızlığınız yoksa sonuçta hep sışa bağımlı kalırsınız. Bu durumda bizim özgür refah dolu ülke olmamızı engeller.

Cumhuriyetin ilanından önce Türkiye İktisat Kongresi’nin toplanmış olması , Atatürk’ün hangi konulara önem ve öncelik verdiğini gösterir ?

Ekonomik özgürlüğe yerli sermayeye dolayısı ile devletçilik ilkesine bağlı kalacağına işarettir.

8.Sınıf Nev Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı

Aşağıda verilen kelime gruplarını açıklayınız.

Teşvik-i Sanayi Kanunu : Devlet’in sanayi kurulmasını ve geliştirmesini desteklemek amacıyla çıkarmış olduğu kanundur.

MTA : Maden Tetkik ve Araştırma ülkenin  yer altı zenginliklerini ortaya çıkarmak amacıyla kurulmuştur. Sanayinin gelişmesine de katkı sağlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...