onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
95 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Türkiye Selçuklu Devletinde toprak yönetimi, hemen hemen bütün Türk-İslam devletlerinde olduğu gibi ikta sistemi üzerine kurulmuştur. İkta sistemi, devlete ait olan toprakların veya gelirlerin devlete hizmet karşılığında asker veya sivil görevlilere verilmesidir. İkta sahipleri, kendilerine verilen topraklardan vergi toplar, bölgenin güvenliğini sağlar, savaş zamanında asker yetiştirir ve imar faaliyetlerine katılırlardı. İkta sahiplerinin toprakları alıp satmaları veya miras bırakmaları yasaktı. Türkiye Selçuklu Devletinde topraklar ayrıca şu şekilde sınıflandırılırdı:

  • Has Topraklar: Geliri hükümdara ait olan topraklardır.
  • Mülk Topraklar: Kişinin kendisine ait olan toprağı alıp-satabildiği miras bırakabildiği topraklardır. Mülk topraklar yaygın değildir. Toplum içinde zengin bir sınıfın oluşumu devlet tarafından engellenmiştir. Ancak üstün hizmetleri görülen devlet adamları ve askerlere de mülk arazi verilmiştir.
  • Vakıf Topraklar: Devlete ait olan toprakların bir kısmının halkın temel ihtiyaçlarına ayrıldığı sistemdir. Vakıf topraklarının gelirleriyle cami, medrese, imaret, yol, köprü, çeşme, darüşşifa, kervansaray gibi yapılar oluşturulmuştur. Vakıf toprakları amaç dışı kullanılamaz alınıp satılamaz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...