onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
90 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Menteşeoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da Muğla, Aydın ve Denizli illerinin güneyinde kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Beyliğin kurucusu Menteşe Bey’dir. Menteşe Bey, Anadolu Selçuklu hükümdarlarınca atalarına Batı Anadolu uç bölgesinde iktâ verilen bir Türkmen beyidir. Beylik, Ege Denizi’nde kuvvetli bir donanmaya sahipti ve Ege adalarına ve Yunanistan sahillerine akınlar düzenledi.

Beylik, ilk kurulduğu yıllarda Selçuklular ve İlhanlılar’a tabi idi. 1300 yılında Rodos adasının önemli bir kısmını ele geçirdi. 1330 yılında Hospitalier şövalyeleri ile Cenevizliler arasında çıkan anlaşmazlık üzerine Cenevizliler ile ittifak yaptı. 1344 yılında bir Haçlı donanması Aydınoğulları’ndan İzmir’i aldı. Bu olay, Menteşeoğulları ile Girit arasındaki ticaretin bir süre kesilmesine sebep oldu.

Beylik, 1424 yılında Osmanlı Devleti tarafından ortadan kaldırıldı. Osmanlı Devleti, Menteşeoğulları’nın topraklarını kendi sınırları içine kattı.

Menteşeoğulları Beyliği Eserleri:

Hacı İlyas Camii (Milas-1330), Orhan Bey Camii (Beçin-732),

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...