onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. İslam Ansiklopedisi’nden “Hinduizm” maddesini inceleyiniz (ansiklopedisi.info).

Cevap:

TDV İslâm Ansiklopedisi’ndeki “Hinduizm” maddesine göre, Hinduizm, Batı literatüründe kullanılan bir tabir olup, VIII. yüzyılda Hindistan’ı fethe başlayan müslümanların bölgede oturan halkı, eski adı Sindhu olan İndus nehrine nisbetle Sindhu şeklinde adlandırmasına kadar çıkar. Hinduizm inancı, Sanskrit literatüründe “soylu yol” anlamına gelen Arya dharma veya “ezelî-ebedî din” anlamında sanatana dharma şeklinde geçer.

Hinduizm, büyük ölçüde Brahmanizm, kısmen de paganizm, Budizm ve Jainizm gibi Hindistan’ın yerel inançlarının sentezi mahiyetinde bir dinî sistem görünümündedir; ayrıca az da olsa İslâmî etkiden söz etmek mümkündür. Modern dönemlerde ise Hinduizm bütünüyle evrensel bir din hüviyetine bürünme eğilimine girmiştir.

2. İslam Ansiklopedisi’nden “Budizm” maddesini inceleyiniz.

Cevap:

Budizm, milâttan önce VI. yüzyılda Hindistan’da doğan, Brahman şekilciliğine ve kast sistemine karşı çıkan, duyguları dizginleme, ahlâken temizlenme, insanlara ve diğer canlılara sevgi ve şefkat duyma gibi ilkelere dayanan bir dindir. Budizm’in kurucusu Siddhartha Gotama, Buda (Aydınlanan, Uyanan) lakabıyla anılır. Buda, sarayı, karısını ve oğlunu terk ederek altı yıl süren ağır bir zühd hayatı yaşadıktan sonra murakabe halinde iken gerçeğe ulaştı ve aydınlandı. Buda’nın vaazlarına dayanan Budizm doktrini, insanın acı çekmesinin nedeninin arzu ve bağlılıklar olduğunu, bunlardan kurtulmanın yolunun da sekiz basamaklı asil yolda yürümek olduğunu öğretir.

Budizm’de iman ikrarı, “Buda’ya sığınırım, dhammaya (doktrin) sığınırım, Sangha’ya (cemaat) sığınırım” şeklinde ifade edilir. Budizm’de ibadet, ahlâk, yoga, meditasyon, tenâsüh (ruh göçü), nirvana (kurtuluş) gibi kavramlar önemli bir yer tutar. Budizm, zamanla farklı mezhep, ekol ve tarikatlara ayrılmıştır. Bunlardan en önemlileri Theravada, Mahayana ve Vajrayana’dır. Budizm, Asya ülkelerinde yaygın bir din olmasının yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinde de taraftarlar kazanmaktadır.

3. İslam Ansiklopedisi’nden “Konfüçyüsçülük” maddesini inceleyiniz.

Cevap:

  • Konfüçyüsçülük, Çin’in yerli ve millî dinlerinden biri olup ismini Konfüçyüs’ten almıştır ve önceki dönemlerden beri Çin’de var olan tabii dinin üzerine temellendirilmiş bir ahlâk sistemidir.
  • Konfüçyüs, milâttan önce 551-479 yılları arasında yaşamış, kendini öğrenmeye vermiş, öğrenci yetiştirmiş ve ideal bir hükümet düşüncesi ortaya koymuş bir filozof ve eğitimcidir.
  • Konfüçyüsçülük’te felsefî sistem, evrenin yaratılışı hakkındaki efsaneye dayandırılmıştır. Buna göre başlangıçta umumi bir kaos düşünülmüş, evrenin yaratılışı, bu kaos içindeki Yin ve Yang denilen iki asıl doğurucu ilkeye (logos spermetikos) isnat edilmiştir.
  • Konfüçyüsçülük, Han hânedanlığı zamanında (m.ö. 206 - m.s. 225) şöhreti iyice artmış, imparator tarafından Gök’e yapılan ibadetle irtibatlandırılmış, Çin yönetimine bağlı bütün bölgelerde Konfüçyüs’e de ibadet edilmesi emredilmiş ve Konfüçyüsçülük Çin’in resmî ve millî dini haline getirilmiştir.
  • Konfüçyüsçülük ile ilgili diğer maddeler arasında Çinli Müslüman Âlimlerin Külliyatı, Atalar Kültü ve Taoizm bulunmaktadır.

4. Hinduizm, Budizm, Konfüçyanizm ve Taoizm dinlerinin sembollerini araştırınız.

Cevap:

Hinduizm


Budizm


Konfüçyanizm


Taoizm

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...