onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
64 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Müslümanların kimya alanında yaptıkları öncü çalışmalar şunlardır:

  • Kimya kelimesi, Arapça "el-kimya"dan türemiştir. Bu terim, maddeyi dönüştürme sanatını ifade eder.
  • Kimyanın babası olarak kabul edilen Câbir bin Hayyân (ö. 815), ilk laboratuvarı kurmuş, asitler, bazlar, tuzlar, alaşımlar, damıtma, kristalleştirme, süblimleşme gibi pek çok kimyasal işlemi tanımlamış ve uygulamıştır.
  • İbn-i Sina (ö. 1037), el-Kanun fi’t-Tıb adlı eserinde, kimyasal maddelerin tıbbi kullanımlarını anlatmış, cıva, kükürt, arsenik, boraks gibi maddelerin özelliklerini ve etkilerini açıklamıştır.
  • El-Razi (ö. 925), kimya ve tıp alanında çok sayıda eser yazmış, alkol, kloroform, eter, amonyak, potasyum karbonat gibi maddeleri keşfetmiş veya ilk defa kullanmıştır.
  • El-Biruni (ö. 1048), kimya, astronomi, matematik, coğrafya, tarih gibi birçok alanda eser vermiş, kimyasal reaksiyonların denge kurduğunu, spesifik ağırlığın ölçüm yöntemlerini, mineraloji ve metalurji ile ilgili bilgileri ortaya koymuştur.

Müslümanların kimya alanındaki bu ve benzeri çalışmaları, ileriki yüzyıllarda Batı medeniyetinin gelişmesine katkı sağlamıştır. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...