onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. İslam dininin akla verdiği öneme dair bir ayet yazınız.

Cevap:

“Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ardarda gelişinde, insanlara yararlı şeylerle denizde yüzüp giden gemilerde, Allah’ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgârları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır.” (Bakara Suresi, 164)

Bu ayet, Allah’ın yarattığı evrenin ve canlıların akıl sahipleri için birer delil olduğunu, onların Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini anlamalarını sağladığını ifade eder. Ayrıca, akıl sahiplerinin Allah’ın ayetlerini düşünerek ibret alması gerektiğini de vurgular.

2. İslam medeniyetinde bilim ve düşünceye önemli katkısı olan beytü’l-hikmeyi açıklayınız.

Cevap:

Beytü’l-hikme, Arapça “bilgelik evi” anlamına gelen bir terimdir. Abbasiler döneminde Bağdat’ta kurulan bir kütüphane ve çeviri merkezinden oluşan bir bilim kurumudur. Bu kurum, İslam dünyasının ilk bilimler akademisi olarak kabul edilir.

Beytü’l-hikme, Yunan, Fars, Hint ve Süryani kaynaklardan gelen bilgileri Arapçaya aktarmak ve İslam medeniyetinin gelişimine katkıda bulunmak için tercüme hareketlerine öncülük etmiştir. Beytü’l-hikme’de felsefe, matematik, tıp, astronomi, optik gibi alanlarda çalışan çok sayıda alim bulunmaktaydı.

Beytü’l-hikme, 1258 yılında Moğolların Bağdat’ı işgali sırasında tahrip edilmiş ve kütüphanedeki pek çok kitap Dicle Nehri’ne atılmıştır. Beytü’l-hikme’nin yıkılması, İslam dünyasının bilimsel ve kültürel açıdan gerilemesine neden olmuştur.

3. İslam dininin akla ve bilime verdiği önemi örneklerle açıklayınız

Cevap:

İslam dininin akla ve bilime verdiği önem, hem Kuran-ı Kerim’deki ayetlerde hem de İslam tarihindeki örneklerle açıkça görülebilir. İşte bazı örnekler:

  1. Akıl ve Bilgiye Verilen Önem: İslam, akla büyük bir değer verir. İnsanların iyiyi ve kötüyü birbirinden ayırmak için aklını kullanmalarını öğütler. Ayrıca, İslam dini bilgiye de üstün bir değer vermiş, daima okumayı ve öğrenmeyi emretmiştir.

  2. Kuran-ı Kerim’in İlk Ayeti: Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti “Oku” emri ile başlar. Bu, bize okumanın ve bilgi edinmenin önemini açık bir şekilde gösterir.

  3. Peygamber Efendimizin Sözleri: Peygamber efendimiz, bilgi öğrenmenin müslümanlar için önemli bir görev olduğunu belirtmiştir. “İlim öğrenmek erkek ve kadın her müslümana farzdır.” demiştir.

  4. Tarihteki Örnekler: İslam tarihinde bilgiye ve bilim adamlarına büyük saygı gösterildiği örnekler bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim, ünlü din bilgini İbni Kemal ile çamurlu bir yerden geçerken, İbni Kemal’in atının ayağından sıçrayan çamurlar Yavuz’un elbisesini kirletince, Yavuz Sultan Selim: “Üzülme hocam! Alimin atının ayağından sıçrayan çamur bizim için bir süstür. Bu kaftan bu çamur ile saklanıp tabutumun üzerine konulsun” diye vasiyet etmiştir.

Bu örnekler, İslam’ın akla ve bilime verdiği önemi göstermektedir. İslam, insanların aklını ve bilgisini kullanarak dünyayı daha iyi anlamalarını ve yaşamlarını iyileştirmelerini teşvik eder.

4. Müslüman bilim adamlarının bilim alanında yaptıkları çalışmalara örnekler veriniz.

Cevap

Müslüman bilim adamları, İslam’ın altın çağı olarak bilinen dönemde birçok bilim dalında önemli çalışmalar yapmış ve dünyaya katkıda bulunmuşlardır. Örneğin:

  • Ebu Firnas, insanı havada taşıyabilecek uçan bir makine inşa eden ve Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçan ilk kişi olarak kabul edilen Endülüslü bir Müslüman âlimdir.
  • İbnü’l-Baytar, bitkisel ilaç ve gıdalar sözlüğü yazan ve Mısır botanikçileri başkanı olan Endülüslü bir Müslüman bilgindir.
  • El-Harezmi, cebir ve denklem hesabı üzerine özet kitabı yazan ve sıfır rakamını ve x bilinmeyenini kullanan ilk kişi olan Farslı bir Müslüman matematikçi ve astronomdur.
  • Evliya Çelebi, 40 yılı aşkın süre boyunca Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini dünyaca ünlü Seyahatname adlı eserinde toplamış halk bilimci gezgindir.

B. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları uygun şekilde cevaplayınız.

5. “… Kulları içinden ancak âlimler, Allah’tan (gereğince) korkar…” (Fâtir suresi, 28. ayet)
Yukarıda verilen ayetin ana konusu aşağıdaki seçeneklerden hangisi olabilir?
A) Tefekkür B) İlim öğrenme C) Yaratilış
D) Akıl sağlığı E) Medeniyet

Cevap: B

6. Hz. Peygamber’in Medine’de eğitim öğretim faaliyetleri yürüttüğü yerin adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Suffe B) Beytü’l-hikme C) Nizamiye Medresesi
D) Sahn-ı Semân E) Dârul’l-Erkam

Cevap: A

7. Aşağıdakilerden hangisi kimya alanında çalışmalar yapmıştir?
A) Belh B) Pîrî Reis C) Evliya Çelebi
D) Uluğ Bey E) Aziz Sancar

Cevap: E

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...