onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. İlim ve bilim kavramlarını araştırınız.

Cevap:

“İlim” ve “bilim” kavramları genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak aralarında belirgin farklar vardır.

İlim, genellikle manevi ve dünyevi bilgilerin tamamını içerir. İlim, hakikati bilmekten ibarettir ve okumakla, görmek ve dinlemekle veya Allah’ın ihsanı ile elde edilen bilgileri ifade eder. İlim, hakikatı bilmekten ibarettir. İlim, bizde doğup büyümüş, aslını ve çekirdeğini bizden almışken, bilim, rasyonalizmiyle, pozitivizmiyle Batının mahsulüdür.

Bilim ise genellikle maddi dünya ile ilgilenir. Türk Dil Kurumu, bilimi “Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim” olarak tanımlar. Bilim, hakikatı ve bütün hakikatlerin kaynağı mutlak hakikatı inkârla işe başlar ve hatalar, yanlışlar, ihtimaller üzerinde gide gide güya doğruya varmaya çalışır.

Özetle, ilim ve bilim kavramları birbirine benzer ancak farklı yönleri olan iki kavramdır. İlim, daha geniş bir kapsama sahipken, bilim genellikle maddi ve gözlemlenebilir dünyayı inceler.

2. Bilimsel anlamda geçmişte doğru kabul edilen ancak bugün yanlış olarak görülen bilimsel bilgilere örnekler bulunuz.

Cevap:
  • Maddenin sanıldığı aksine 3 temel hali değil, 4 temel hali bulunmaktadır. Eskiden bu üç hal: katı, sıvı ve gaz olarak bilinirdi. Ancak 4 temel hal, bilimsel araştırmaların gelişmesiyle: katı, sıvı, gaz ve plazma hal olarak bilinir.
  • Dünyamızın merkezindeki bileşenler eriyik halde olmalarının aksine, demir ve nikel bileşenlerinden oluşan yoğun bir bölümdür.
  • En sıcak gezegen, Güneş’e en yakın olmasıyla Merkür sanılırken, sonrasında yapılan bilimsel araştırmalara gösterdi ki, bu gezegen aslında Venüs’tü. Venüs gezegeninin ortalama yüzey sıcaklığı 462 °C olarak ölçülmüştür.
  • Bilimsel kuramların, yeterli bilgi ve kanıt toplandığında bilimsel kanunlara dönüşecek olan tam gelişmemiş düşünceler bütünü olarak görülmesi bu konudaki yaygın bir yanılgıdır. Bir kuram, yeni ya da daha iyi kanıtların toplanmasıyla bilimsel kanunlara dönüşmez.
  • Dünyanın Güneş’in etrafında döndüğü fikri, ilk olarak 16. yüzyılda Kopernik tarafından ortaya atılmıştır. Ancak bu fikir, o dönemde kilise tarafından reddedilmiş ve yasaklanmıştır. Dünyanın Güneş’in etrafında döndüğü gerçeği, ancak 17. yüzyılda Galileo’nun gözlemleriyle kanıtlanmıştır.

3. İlim öğrenmeyi teşvik eden bir ayet ve bir hadis bularak defterinize yazınız.

Cevap:

Allah sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir…” (Mücadele: 58/11)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.

4. Orta Çağ’ın Avrupa’da “Karanlık Çağ”, İslam coğrafyasında “Altın Çağ; olarak ifade edilmesinin sebeplerini araştırınız.

Cevap:

Orta Çağ’ın Avrupa’da “Karanlık Çağ” olarak adlandırılmasının sebepleri arasında, bu dönemde Avrupa’nın çöküş döneminde olması ve Protestan Reformları ile ulusal monarşi dönemlerinin baş göstermesi yer alır. Bu değişikliklerden ötürü çöküşe hazırlanan Orta Çağ Avrupa’sı, bu döneme Karanlık Çağ demiştir.

Öte yandan, İslam coğrafyasında bu dönem “Altın Çağ” olarak adlandırılır. İslam’ın Altın Çağı, tarihsel olarak Abbâsî Hâlifeliği ortalarında başlayan ve sonlarına kadar devam eden, yönlerden zirvede olduğu dönemi ifade eder. Bu dönemde, İslam âlimleri eski gelenekleri incelediler ve kendilerinin yeni buluşlarını, yeniliklerini de ekleyerek yeni bir kültür oluşturdular. İslam’ın Altın Çağı’nda, başta Antik Yunan olmak üzere geçmiş uygarlıkların ve ünlü filozofların ürettiği bilgi ve düşünceler, tercümelerle İslam dünyasına ve Endülüs kanalıyla Avrupa’ya aktarıldı. Bu çağda, matematik, optik bilimi ve kimya gibi birçok alanda önemli gelişmeler yaşandı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...