onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
113 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
  • Bitkiler, hem fotosentez hem de solunum yapan canlılardır. Fotosentez, ışık enerjisi kullanılarak karbondioksit ve suyun organik moleküllere ve oksijene dönüştürülmesidir. Solunum ise organik moleküllerin oksijenle parçalanarak karbondioksit, su ve enerjiye dönüştürülmesidir.
  • Bitkiler, fotosentezi yapabilmek için klorofil adı verilen bir pigment molekülüne ihtiyaç duyarlar. Klorofil, güneş ışığını yakalayarak fotosentez için gerekli enerjiyi sağlar. Bu nedenle fotosentez, sadece ışık olan ortamlarda gerçekleşir.
  • Bitkiler, solunumu ise hem ışıklı hem de karanlık ortamlarda yapabilirler. Solunum için gerekli olan oksijeni, fotosentez sırasında ürettikleri gibi, atmosferden de alabilirler. Bitkilerin solunum organları yapraklardır. Yapraklarda bulunan stoma adı verilen gözenekler aracılığıyla gaz alışverişi gerçekleşir.
  • Bitkiler, gündüzleri hem fotosentez hem de solunum yaparlar. Ancak fotosentez, solunuma göre daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle bitkiler, gündüzleri atmosferden aldıkları karbondioksitin çoğunu fotosentezde kullanırlar. Solunumda ürettikleri karbondioksitin bir kısmını da yine fotosentezde kullanırlar. Böylece bitkiler, gündüzleri atmosfere net olarak karbondioksit vermezler, aksine net olarak oksijen verirler .
  • Bitkiler, geceleri ise sadece solunum yaparlar. Çünkü fotosentez için gerekli olan ışık yoktur. Bu nedenle bitkiler, geceleri atmosferden aldıkları oksijeni solunumda kullanırlar. Solunumda ürettikleri karbondioksiti ise fotosentezde kullanamazlar. Böylece bitkiler, geceleri atmosfere net olarak karbondioksit verirler .

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...