onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
210 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
  • Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak tanımlanabilir. Fermantasyon, glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlardan oluşur. Glikoliz sırasında, glikoz pirüvata dönüşürken, 2 ATP ve 2 NADH molekülü üretilir.
  • Fermantasyonda, pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi enerji üretmez. Ancak bu evre, anaerobik bir hücre için önemlidir. Çünkü bu evre, glikoliz sırasında harcanan NAD+'yi yeniden oluşturur. NAD+, glikolizin devamı için gereklidir. Eğer NAD+ tükenirse, glikoliz durur ve ATP üretimi de sona erer.
  • Fermantasyonda, pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi, NADH’nin NAD+'ye oksitlenmesi ile gerçekleşir. Bu şekilde, NAD+ yenilenmiş olur. Fermantasyon ürünleri ise hücreden dışarı atılır. Örneğin alkol fermantasyonunda, pirüvat asetaldehite dönüşürken bir CO2 molekülü açığa çıkar. Asetaldehit ise NADH tarafından etanola indirgenir. Etanol ise hücreden dışarı salınır.
  • Fermantasyonda, glikoliz tamamlandıktan sonra ATP üretimi ya da tüketimi olmamasına rağmen fermantasyonun bir süre daha devam etmesinin sebebi, NAD+ yenilenmesinin sağlanmasıdır. Bu sayede, glikolizin devamlılığı ve ATP üretiminin sürdürülmesi mümkün olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...