onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
80 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

46. Dalga boyundaki değişimin ışıma şiddetine etkisinin açıklanmasında klasik yaklaşım ile modern yaklaşım arasındaki çelişki nedir ? Kısacak açıklayınız.

Cevap:

Dalga boyundaki değişimin ışıma şiddetine etkisinin açıklanmasında klasik yaklaşım ile modern yaklaşım arasındaki çelişki kısaca şöyle ifade edilir:

  • Klasik yaklaşım, ışığın sürekli bir dalga olduğunu ve ışıma şiddetinin dalga boyu ile ters orantılı olduğunu varsayar. Bu yaklaşım, uzun dalga boylarında deneysel verilerle uyumludur ancak kısa dalga boylarında çelişir. Bu çelişkiye ultraviyole felaketi adı verilir.
  • Modern yaklaşım, ışığın hem dalga hem de parçacık (foton) olduğunu ve ışıma şiddetinin dalga boyu ile doğru orantılı olduğunu varsayar. Bu yaklaşım, Planck hipotezi ile ortaya atılmıştır ve hem uzun hem de kısa dalga boylarında deneysel verilerle uyumludur.

47. I. Atomun uyarılması
II. Fotoelektrik olayı
III. Compton saçılması
Yukarıda verilen olayların hangilerinde foton soğurulur?

Cevap: I ve II

48. I. Hava aydınlandığında sokak lambalarının kendiliğinden sönmesi
II. Marketlerde ürün fiyatlarının barkodla okunması
III. Otomatik kapıya yaklaşıldığında kapının kendiliğinden açılması
Yukarıdaki ifadelerden hangilerinde fotoelektrik olayı görülür?

CevapI, II ve III

49. Enerjisi E, frekansı 4f olan fotonlar, eşik frekansları sırasıyla 2f ve 3f olan metallere düşüyor. Buna göre metallerden sökülen elektronların maksimum kinetik enerjilerinin gelen fotonun frekansına göre değişim grafiklerini çiziniz.

Cevap:

Enerjisi E, frekansı 4f olan fotonlar, eşik frekansları sırasıyla 2f ve 3f olan metallere düşüyor. Buna göre metallerden sökülen elektronların maksimum kinetik enerjilerinin gelen fotonun frekansına göre değişim grafiklerini çizmek için şu adımları izleyebiliriz:

  • Öncelikle fotoelektrik etki formülünü hatırlayalım:

E = hν = W + K

Burada E, fotonun enerjisi; h, Planck sabiti; ν, fotonun frekansı; W, metalin eşik enerjisi; K, kopan elektronların kinetik enerjisi dir.

  • Bu formülü kullanarak her iki metal için de kopan elektronların kinetik enerjisini bulalım:

Metal 1 için:

E = h(4f) = h(2f) + K

K = h(4f) - h(2f)

K = 2hf

Metal 2 için:

E = h(4f) = h(3f) + K

K = h(4f) - h(3f)

K = hf

  • Grafikleri çizerken x-eksenine fotonun frekansını, y-eksenine ise kopan elektronların kinetik enerjisini alalım. Grafiklerin başlangıç noktalarını her iki metal için de eşik frekansına denk getirelim. Grafiklerin eğimleri ise fotonun enerjisi ile orantılı olacaktır.

  • Grafikleri şöyle çizebiliriz:

image

50. Bir fotosel yüzeyine f frekanslı fotonlar düşürüldüğünde kopan elektronların maksimum kinetik enerjilerinin gelen fotonların frekansına bağlı değişim grafiği şekildeki gibi oluyor.
Buna göre gelen fotonların frekansı kaç..

Cevap1,2 • 1015 s-1

51. I. Üzerine düşen bütün ışınları soğurur.
II. Belli bir frekansta ışıma yapar.
III. Işıma şiddeti ve spektrumu sıcaklığa bağlıdır.
Verilen ifadelerden hangileri siyah cismin özelliğidir?

Cevap I ve III

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...