onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
100 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

Cevap: 1. Periyot 2. Frekans 3. Merkezine 4. Düzgün çembersel 5. Eylemsizlik momenti 6. Açısal momentum 7. Dönme 8. Kütlesine 9. Alanlar 10. Yarıçap 11. Açısal hız 12. Geometrik şekline

1. Düzgün çembersel hareket yapan bir cismin tam bir dolanımı için geçen süreye Periyot denir.
2. Düzgün çembersel hareket yapan cismin birim zamandaki tur sayısına Frekans denir.
3. Düzgün çembersel hareket yapan cisme etki eden merkezcil kuvvet daima hareketin Merkezine doğrudur.
4. Çembersel bir yörüngede sabit büyüklükte hızla dolanan cismin yapmış olduğu harekete Düzgün çembersel hareket denir.
5. Cisimlerin dönmeye karşı gösterdikleri dirence Eylemsizlik momenti denir.
6. Çembersel hareket yapan cisme etki eden dış bir tork yoksa Açısal momentum korunur.
7. Dönerek öteleme hareketi yapan bir cismin hem öteleme hem de Dönme kinetik enerjisi vardır.
8. Uydunun gezegen etrafındaki dolanım hızı, uydunun Kütlesine bağlı değildir.
9. Kepler’e göre gezegenler, Güneş etrafında dolanırken yarıçap vektörü eşit sürede eşit Alanlar tarar.
10. Çembersel hareket yapan bir cismin çizgisel hızı Yarıçap  vektörüne daima diktir.
11. Düzgün çembersel hareket yapan bir cismin yarıçap vektörünün birim zamanda taradığı açı miktarına Açısal hız denir.
12. Eylemsizlik momenti cismin kütlesine, her bir noktanın dönme eksenine olan dik uzaklığına ve cismin Geometrik şekline bağlıdır.

Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan alana yazınız.

13. Azra, bindiği dönme dolapla 5 tam tur döndükten 10 dakika sonra iniyor. Azra, geçen 10 dakikalık süreyi 5 tam tur sayısına böldüğünde 2 dakikalık ortalama bir değer buluyor. Bulunan bu değer hangi fiziksel niceliğin büyüklüğüdür?

Cevap:

Bulunan bu değer dönme dolabın periyodunun büyüklüğüdür. Periyot, bir hareketin bir tam devir yapması için geçen süreyi ifade eder. Birimi saniyedir. Dönme dolabın periyodu, 5 tam tur için geçen 10 dakika (600 saniye) süreyi 5’e bölerek bulunur. Buna göre, dönme dolabın periyodu 600/5 = 120 saniyedir. Bu da 2 dakikaya eşittir.

14. Düşey düzlemde düzgün çembersel hareket yapan cismin periyodu 8 saniyedir. Cisim A noktasından geçtikten 6 saniye sonra ip koparsa bu andan itibaren hangi atış hareketini yapar?

Cevap:
Düşey düzlemde düzgün çembersel hareket yapan cisim A noktasından geçtikten 6 saniye sonra ip koparsa, bu andan itibaren yatay atış hareketini yapar. Çünkü ip koptuğu anda cisme etki eden tek kuvvet yerçekimi kuvvetidir. Bu kuvvet cismin yatay hızını değiştirmez, sadece düşey hızını arttırır. Dolayısıyla cisim yatay hızı sabit, düşey hızı artan bir hareket yapar. Bu da yatay atış hareketinin tanımıdır.

15. Açısal hızın birim zamandaki değişme miktarı hangi fiziksel büyüklükle ifade edilir?

Cevap:

Açısal hızın birim zamandaki değişme miktarı açısal ivme ile ifade edilir. Açısal ivme, bir cismin açısal hızının birim zamanda ne kadar değiştiğini gösterir. Birimi saniye başına radyan karesidir. Açısal ivme, açısal hızın zamana göre türevi alınarak bulunur. Yani,

dω/dt

Burada α açısal ivme, ω açısal hız ve t zamanı temsil eder.

16. Hareket hâlindeki bir trenin tekerlekleri dönme hareketi ile birlikte hangi hareket çeşidini yapar?

Cevap:
Hareket hâlindeki bir trenin tekerlekleri dönme hareketi ile birlikte ileri doğru düzgün doğrusal hareket yapar. Bu hareket çeşidine bileşik hareket denir. Bileşik hareket, bir cismin aynı anda birden fazla hareket çeşidi yapmasıdır. Trenin tekerlekleri hem merkezleri etrafında döner hem de yatay eksende ilerler. Bu iki hareketin bileşkesi tekerleklerin yaptığı harekettir.

17. Ay’ın yüzey haritasını çıkaran ve Uluğ Bey’in öğrencisi olan bilim insanımız kimdir?

Cevap:
Ay’ın yüzey haritasını çıkaran ve Uluğ Bey’in öğrencisi olan bilim insanımız Ali Kuşçu’dur. Ali Kuşçu, 1403 yılında Semerkand’da doğmuş ve Uluğ Bey’in rasathanesinde çalışmıştır. Ay’ın ilk haritasını çıkarmakla kalmayıp, Dünya’nın dönüşünü kanıtlamış ve İstanbul’un enlem ve boylamını hesaplamıştır. 1472 yılında Osmanlı’ya gelmiş ve Fatih Sultan Mehmed’in himayesinde bilimsel çalışmalarını sürdürmüştür. 1474 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...